onsdag 23 februari 2011

Böckerna om katten Fräs

De charmiga böckerna om den lilla katten är ett bara ett måste för alla djurälskande barn (och vuxna för den delen). I första boken Fräs – den lilla panterkatten tar berättelsen sin början. Då är Fräs en liten kattunge som av någon anledning befinner sig i ett stenbrott och hans mamma är långt borta. En rovfågel lurar på honom som sitt byte men han lyckas undkomma. Han tar sig på darriga och trötta ben ifrån den farliga platsen och söker skydd i en traditionellt kringbyggd gård. Här får Fräs stanna, får god mat som sillstjärtar och räkor men även här lurar faror. Gårdshunden Muskot och den gamle slagskämpen till katt – Kasino, är till en början inte odelat förtjusta att hushållet utvidgas.

Böckerna om Katten Fräs är fyra till antalet: Fräs den lilla panterkatten, Fräs och Esmeralda, Fräs och snöstormen och Fräs på Äventyr. Jag har läst nr 1 och 3 i serien och kommer att försöka få tag på nr 2 och 4 också. Två av Isabelle Halvarssons tidigare böcker har jag också läst med glädje. De heter Vrakgods och Blodsband och utspelar sig på skånska Österlen för några hundra år sedan. Författaren har också börjat ge ut en serie om en liten hund som heter Puzzel. Han är smuggelhund, vilket verkligen ett aktuellt ämne att tackla i en barnbok.

2 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Den här författaren skall jag lägga på minnet. Bilderböckerna med katten verkar så söta och spännande. Historiska böcker gillar jag.
Tack för tipset!

Ingrid sa...

Jag ska komma ihåg Katten Fräs-och framför allt författarinnan! Tack för det fina tipset!!