söndag 27 februari 2011

Ovanlig egenskap eller förmåga

Av författaren Monika Hägg har jag fått ett frivilligt uppdrag som går ut på att berätta någon ovanlig egenskap eller förmåga som jag kanske inte har så mycket nytta av men som ändå är småkul att ha.

Ok, jag kan tänka mig mer än ett svar på den här frågan men kanske är det läge att berätta om min samlarmani.

Den har skänkt mig mycket glädje och gett mig kunskap på vägen men kanske blivit just en mani. Jag samlar på slott. Ja alltså, helst av allt vill jag ju besöka slotten och ta en rejäl tur genom gemak och salar men i brist på de i alla fall titta på dem utifrån, fotografera och ströva kring i parken kanske. I dagsläget har jag varit inne i 115 slott i Sverige och utomlands. Det senaste var Wavel slott i Krakow i höstas.

Ofta har innehavarna av slotten haft en betydande ställning i sitt land eller region och den historien får man så att säga på köpet i mitt slottssamlande.

Parallellt med denna arkitektoniskt smaksatta mani samlar jag också på vykort av slott. Antalet vykort har jag inte räknat på länge men de är prydligt samlade i pärmar, sorterade landskapsvis för Svenska slott och landsvis för de utländska.

Den här frivilliga utmaningen om att beskriva en dold egenskap eller förmåga skickar jag vidare till två bloggande vänner: Annmarie och Joanna.http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/

5 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Det här tyckte jag var en väldigt rolig dold egenskap. Att samla på slott. Det är nästan så jag får lust att göra det. Tänk så mycket det går att hitta runt alla dessa slott. Slottets historia med människor som bott där o.s.v.
Jag läste en gång om en kvinna som hade som hobby att läsa om växter och blommor från jordens alla hörn. När hon blev äldre började hon resa till alla dessa platser och blommor. Hon lämnade sitt gamla liv och levde enbart på resande fot.

Boktokig sa...

Oj, vad häftigt!!! 115 slott!!!

Joanna sa...

Tackar för utmaningen - jag ska grunna lite och återkomma... Slott är verkligen kulturbärare av rang och det är spännande att tänka sig alla historier som sitter i väggarna.

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Favoritslott i Sverige?

mimmimarie sa...

Favoritslott? Hmmmm, inte helt lätt att välja men Gripsholm ligger väldigt bra till.