tisdag 15 februari 2011

Böckerna bakom filmen

Bioaktuella filmen The King’s Speech är en som jag verkligen vill se, annars brukar det inte bli så mycket bio. Engelska filmer med historiskt tema är oftast en garanti för god kvalitet, historisk korrekthet och finfin underhållning.

Jag har en extensiv samling av memoarer och biografier om den engelska kungafamiljen. Här är fyra om den närmaste familjen till den stammande kungen.

George VI av Patrick Howarth är en biografi om mannen ifråga. Storebrorsan Davids liv, han som abdikerade från tronen är omfattande utrett i King Edward VIII av Philip Ziegler. Det är en tegelsten på över 600 sidor och ger en bra bild av mannen som jag upp tronen för sin livs kärlek till Wallis Simpson. De kungliga brödernas föräldrar skildras i varsin bok, pappa kungen i biografin King George V av Harold Nicholson. En av de allra bästa biografier alla kategorier som jag läst är av mamma drottningen. Den heter Queen Mary och är skriven av James Pope-Hennessy. Han kunde verkligen konsten att sätta färg på en bok och ge ett liv åt länge sedan döda karaktärer. Han målar en palett i ord så det är inte svårt att se den stränga drottning Mary som ung flicka växa upp i London i mitten av 1800-talet.

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Vilka fina boktips! Tack ska du ha. Jag ska faktiskt kolla lite på Amazon i detta nu! Filmen "The King's Speech" kommer jag absolut att se (men får nog tyvärr invänta DVD-versionen- närmsta "anständiga" biograf finns i Malmö.....

mimmimarie sa...

Jadu Ingrid, jag vet precis hur det är. Jag har minst 40 km till Växjö och min närmaste bio.

Joanna sa...

Så spännande! Jag såg filmen häromdagen - bor 200 m från bergakungen i GBG... Den var riktigt bra, välspelad och påkostad. Colin Firth är ju alltid Colin Firth! Men om man gillar att det ska var helt historiskt korrekt får man nog blunda då och då för jag har förstått att de gjort historian lite mer dramatisk. Sevärd ändå!