torsdag 24 februari 2011

Bokreafynd

Då alla bokbloggare verkar lägga ut antingen listor eller bilder på sina fynd tänkte jag vara härmapa och göra detsamma. Det blev inga romaner i år heller tyvärr och alla faktaböcker har historiskt tema. Monarkerna Gustav IV Adolf och Ivan den förskräckligen av Ryssland kräver väl inte någon större presentation.

Mera okänd är Wilhelm von Habsburg, en för mig helt okänd figur men som lockade till köp när jag fick veta att han haft så disparata skepnader som ärkehertig, brittisk spion, tysk fascist, playboy i Paris och Ukrainas befriare.

Ett bra mycket stillsammare liv har säkert Wilhelmina Elmquist från Elmeboda i Småland fört, men hon sparade alla brev hon någonsin fick i sitt 1875-1973 och det är de som ligger till grund för den lilla bok i samligen som kanske lockar mig mest av alla.

Boken om Auschwitz är inte så svårt att motivera varför jag köpte, dessutom vill jag har något mer beständigt därifrån än fotografierna vi tog när vi var där i november. Sist men inte minst boken "Frillor, fruar och herrar - en okänd kvinnohistoria". Jag har ännu inte bestämt om jag ska behålla den själv eller ge bort den i present. Jag vet den perfekte mottagaren nämligen.

7 kommentarer:

Ingrid sa...

Om Wilhelm av Habsburg läser jag just nu- den boken är mycket, mycket bra! Boken om Gustav nr 4 funderade jag på. Jag köper också gärna "historiskt" när det är rea- men i år blev de inget...

Monika Häägg sa...

Vilka bra fynd du har gjort. Älskar att läsa om historisk personer och tider.

mimmimarie sa...

Ingrid, Monika: Jag är nöjd med de flesta av böckerna. Dessvärre håller inte boken om GA måttet, ganska slarvigt ihoprafsad, ingen egen källforskning utan bara en sammanställning av andra böcker. En riktig besvikelse.

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Jag kan rekommendera boken Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E Samuelsson.

Boktokig sa...

Jag tycke det är roligtast att köpa faktaböcker på bokrea.

Det låter som du hittat flera bra böcker!

♥ Hannele sa...

spännande böcker du hittat

http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

Joanna sa...

Spännande läsning du har framför dig. I min reapåse var bara en faktabok iår, litteraturhistoria... Ser fram emot att läsa din texter om böckerna snart!