Med undertiteln ”En berättelse om släkterna Gyldenstolpe och Ehrensteen” är en sådan bok som jag så gärna läser. Det är inte ofta man får en inblick i hur människorna på 1600-talet tänkte, tyckte och vad de satte på pränt i brev. Boken handlar om några generationer av släkterna Gyldenstolpe och Ehrensteen. Männen i de bägge familjerna klättrade på samhällsstegen och adlades under Sveriges stormaktstid. Breven mellan de olika familjemedlemmarna handlar inte bara om släktens angelägenheter utan här får vi handfasta råd hur en adelsyngling skulle lyckas i maktens korridorer. Det mest rörande att läsa är Edvard Ehrensteen som på sin ålders höst har hand om sitt barnbarn och namne när föräldrarna reser utomlands i kronans tjänst. Hans brev till Edvard juniors föräldrar om den lilles bedrifter och framsteg är härliga att ta del av.
Christina Wijkmark har skickligt sytt samman de bägge familjernas bakgrund med breven och satt detta som en slags familjekuliss till Sveriges 1600-tals historia där tidens mäktiga personer passerar revy. Läsaren får flytta med familjerna från Småland till Åbo i Finland och hem igen till Stockholm, och det görs utflykter till Upplands landsbygd och fredsförhandlingar i Holland. Det är en njutning att läsa en så pass välskriven bok och för en stund få göra en tidsresa och sjunka in i Sverige och Finland för 350 år sedan.
1 kommentar:
Den här boken ligger hemma och väntar på mig...ska bara läsa ut den om Gustav Vasas döttrar först, den är också att rekommendera!
Skicka en kommentar