fredag 11 februari 2011

I skuggan av ett brott - Helena Henschen

När nyheten om Helena Henschens bortgång kablades ut fick jag äntligen tummen ur och beställde hennes andra bok från biblioteket. För något år sedan läste och älskade jag boken ”Hon älskade”. Den var ett så vacker och ömsint porträtt av författarinnans farmor och jag levde verkligen med i boken när hennes levnadshistoria rullades upp.

”I skuggan av ett brott” skildrar Helena Henschen sin mors familj. Modern var dotter till den framgångsrike häradshövdingen, politikern och chef för Svenska Arbetsgivareföreningen Hjalmar von Sydow. Mammans äldre bror hette Fredrik von Sydow. Han är juridikstuderande i Uppsala 23 år gammal, gift och far till en 3-årig dotter när de von Sydowska morden sker mars 1932. Fredrik som tros vara förövaren till 5 mord denna dag ansågs både ha problem med alkohol och droger och svårt skuldsatt. När Fredriks yngre syster och dennes jämnåriga kusin kommer hem från skolan möts de av en konstig stämning i lägenheten. Fredrik och hans fru ger sig snart iväg i taxi och flickorna larmar på hjälp och slipper själva se de blodiga kropparna efter Hjalmar von Sydow, kokerskan och ett hembiträde.

Senare på kvällen hinner lagens långa arm upp Fredrik von Sydow och hans hustru på Gillet i Uppsala där de dricker champagne och äter ostron tillsammans med några vänner. Innan polisen hinner göra ett ingripande skjuter Fredrik först sin hustru och sedan sig själv. Alla frågor förblir obesvarade.

De von Sydowska morden har kastat en lång skugga över Helena Henschens uppväxt. Detta var inget som man pratade om och in i det sista ville inte hennes mor beröra saken alls. Författarinnan försöker återskapa Fredrik och hustrun Sofies liv fram tills att de alltför unga slutade sina dagar i Uppsala. Där fakta, fotografier och efterlevandes beskrivningar inte räcker till fyller Helena Henschen i ”hur det kan ha gått till”. Allt hon skriver i saken är väldigt plausibelt och blir till en gripande berättelse och två ungdomars förvillelser. Kanske är jag helt fel ute, men kan inte hjälpa att jag drar vissa paralleller till punktidens Sid Vicious och Nancy Spungens tragiska levnadsöde.

1 kommentar:

Joanna sa...

Jag gillade att läsa boken, det kändes verkligen att händelsen hade påverkat Helenas familj djup.