tisdag 15 februari 2011

Brunstkalendern - Emma Hamberg

Brunstkalendern är historien om tre systrar, uppväxta på en bondgård med kossor. Där håller man noga reda på när de olika korna brunstar och ska insemineras med tjursperma ur frysen med hjälp av en s k brunstkalender. En av systrarna, Åsa, skulle också behöva en sådan kalender. Hon har i många försökt bli gravid utan framgång. En annan av systrarna, Lena, har inte dessa problem. Hon har fyra barn och hennes tid och ork räcker helt enkelt inte till när hon har en man som hellre jobbar än är med sin familj. Den tredje systern heter Marie. Hon har inga barn men däremot en stor hund. Historien rör sig kring systrarna och deras disparata liv tills en familjetragedi sker och allting ställs på sin spets.

I Brunstkalendern kommer alla känslorna, om inte på en och samma gång, så i alla fall i en och samma bok. Kärlek, sorg, avundsjuka, längtan, ömhet, ånger, sexuell drift m m, allting finns här. Det är lätt att identifiera sig med bokens olika karaktärer. Systrarna har alla både tilldragande och frånstötande karaktärsdrag, precis som vi själva och våra vänner. De flesta av oss känner nog en Åsa, Marie eller Lena eller har drag av dem.

Det är min andra bok av Emma Hamberg. För några år sedan slukade jag Mossvikenfruar och gillade den och denna är nog t o m snäppet bättre. Författaren har ett enkelt och rättframt språk och handlingen glider lätt och historien känns trovärdig (nåja, för det mesta i alla fall).

4 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Aldrig hört talas om den, men den låter spännande!

Joanna sa...

Har inte läst Emma Hamberg ännu - låter som en härlig sommarbok för mig. Har däremot beställt Militärmusik på rean efter att ha läst om den här. Tack för tipset!

mimmimarie sa...

Monika: Den är ganska lättläst, typisk hängmattebok.

Joanna: Hoppas Militärmusiken inte gör dig besviken. Den är väldigt speciell.

Böcker, böcker, böcker sa...

Mossvikenfruar känner jag igen. kul att hon håller måttet :)