söndag 27 februari 2011

Gustav IV Adolf - Mats Wickman

Det var drygt 60 år sedan det skrevs en biografi om Gustav IV Adolfs liv och förra året, lagom till 200-års jubileet av hans avsättning från den svenska tronen passade journalisten Mats Wickman på att skriva ihop en levnadsberättelse.

Wickmans kungliga biografi har säkerligen haft ambitionen att spegla tiden och dess skeenden och hur Gustav Adolf , både som kung och som kringirrande resenär i Europa. Europas historia vid den tid beskrivs bättre än vad Gustav IV Adolf liv gör. Författaren når dessvärre inte ända fram i sin ambition.

Gustav Adolfs liv var som en omvänd klassresa. Att födas som arvprins, tillträda som kung bara för att 13 år senare avsättas p g a missnöjet med hans styre och sluta sitt liv som kringirrande i Europa, misstänksam mot alla och envar och utfattig. Det är ett spännande liv och vi läsaren får smakbitar längs vägen men jag saknar mycket. Boken täcker kungens liv på ett oregelbundet sätt, här finns stora vita fläckar bl a förhållandet till hans mor, drottning Sofia Magdalena, springer han förbi med några korta meningar. Andra aspekter, kanske mer kittlande lägger författaren stor tyngdpunkt vid. Jag tänker på vilken tyngdvikt han lägger på att beskriva den avsatte kungens kärleksliv, hans sexlust, älskarinnor och umgänge med prostituerade. Den avsatte kungen har i 200 år stämplats som sinnessjuk och författaren försöker tyvärr inte ge sig på en alternativ förklaring till Gustav Adolfs många gånger irrationella handlingar.

Jag köpte boken i blindo, på bokrean från en nätbokhandel och hade jag haft chansen att bläddra i den först skulle det aldrig blivit ett köp. Det framgår att Wickman endast använt sig av böcker och annan tryckt litteratur för att göra en sammanställning och inte gjort någon egen källforskning i arkiven. Boken är lättläst och för den läsare som är nyfiken på mannen och tiden där han verkade, kan den vara en inkörsport till en av de mest spännande och händelserika årtionden i europeisk historia men tyvärr tillför den inget nytt i Gustav IV Adolf tragiska liv.

4 kommentarer:

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Trist, det finns ju så oerhört mycket i våra arkiv! De är en fantastisk källa till kunskap och ifrågasättande av det som sagts så många gånger så det uppfattas som en absolut sanning. Hoppas andra böcker i framtiden kan beskriva kungens liv på ett mer ingående sätt.

Ingrid sa...

Så tråkigt! Jag funderade på den här boken också eftersom jag tycker att jag vet så lite om Gustav IV. Utan egen källforskning tycker jag att det är lite dumt att ge sig på att skriva historiska böcker. Det blir väl till att invänta och se om någon annan vill lägga ner mera möda på Herr Gustafsson (det var väl så han kallade sig till slut?)

Monika Häägg sa...

Det låter annars som ett väldigt spännande ämne att skriva om. Tänk att först vara kung och sedan vandra iväg som en kringirrande person i Europa. Men det kanske inte finns så mycket fakta? Det kanske är svårt att rekonstruera hans liv.
Jag har ett litet uppdrag till dig på min blogg. Det är frivilligt att göra!

mimmimarie sa...

Den ofrivillige bloggaren och Ingrid: visst är det synd. Jag har fått på liknande minor förr så jag borde lärt mig. Hursomhelst, det var en stunds avkoppling att läsa om Överste Gustavsson.

Monika: jag tog mig an din utmaning och har slutfört den.