söndag 18 mars 2012

Marjane Satrapi - Broderier

Jag måste krypa till korset och erkänna att jag har haft fel om seriealbum när jag har sett dem lite över axeln och inte riktigt räknat de som "riktig litteratur". I alla fall i Marjane Satrapis fall stämmer det inte alls. 

Broderier är helt enkelt lysande. En grupp iranska kvinnor samlas kring samovaren och pratar om livet, utbyter förtroenden och erfarenheter och delar med sig till varandra om sina liv (speciellt vad gäller män). De pratar om fördelarna med att vara en älskarinna kontra en hustru, vilka som opererat sin näsa, vems dotter som gift sig med vem och hur man reparerar sin oskuld. För det går tydligen, att låta en kirurg sy ihop en lite grand så den äkte maken inte märker på bröllopsnatten att bruden inte oskuld. Detta lilla kirurgiska ingrepp, att återställa mödomshinnan, kallas "att låta brodera sig". En härlig omskrivning tycker jag.

Jag sträckläste och boken var slut på mindre än en timme men jag fick så mycket till mig på denna timme som få böcker på många fler sidor ger mig normalt. Tonen är ironisk och har en bitsk humor men är ändå varm och full av kärlek. Jag ska försöka låna hem fler böcker att Satrapi för Broderier gav mersmak.

3 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag är också mycket förtjust i Marjane Satrapi- underbar uddig och bitsk humor.

Hanneles bokparadis sa...

finns massa bra serier, jag har både Kafka, Strindberg, James joyce... som serie... fat denna var ny för mej.

Josefin sa...

Efter de här Liv-Strömqvist-albumen som jag gillade så skulle jag gärna läsa mer serier! Den här verkar kanoners.