torsdag 13 februari 2014

Brist på tyska e-böcker

Jag roade mig med att söka på Elibs sida för Länsbibliotek Sydost som jag tillhör. Det var inte särskilt upplyftande. Det finns endast åtta! titlar att ladda hem på tyska. Samtliga är av svenska författare översatta till tyska. Här finns August Strindbergs Fröken Julie, Konstbok av Ernst Billgren, någon språkkurs och ett gäng med bebisböcker av bl a Jenny Holmlund.

Undantaget engelska med 211 är det lika illa för franska nio titlar, spanska tio titlar, arabiska sex titlar och somaliska tre titlar. Våra nordiska grannar var lika illa representerade med 18 danska och 1 norsk titel. Det vanliga beståndet på ett hyfsat bibliotek brukar väl ändå innehålla flera böcker på originalspråk? Det är visserligen ett tag sedan jag tog mig en titt i dessa hyllor. Har det med rättigheter gentemot utländska förlag att göra månne?

Är det någon som har tips på var jag kan hitta tyskspråkiga böcker till nedladdning?

Tysk torsdag

6 kommentarer:

Bokmoster sa...

Mitt bibliotek har ett hyfsat utbud av tyskspråkiga böcker, när det gäller e-böcker är det däremot som du säger, svenskt i tysk översättning. Hittade du något som funkade på länken jag skrev om förra veckan?

http://bokmoster.blogspot.se/2014/02/tysk-torsdag-are-you-readfy.html

Jag hämtade hem en del från mobileread:

http://wiki.mobileread.com/wiki/Free_eBooks-de/de

Sanna sa...

Oj, svår fråga! Jag vet inget på rak arm. Jag har hört att det kan finnas e-böcker på den där nedladdningssajten med ett sjörövarskepp på, fast det tipsar jag inte om för det är sannolikt olagligt :)

Vicky sa...

Nyare litteratur har jag inte letat efter men det finns en hel del del klassiker på Project Gutenberg: http://www.gutenberg.org/wiki/Category:DE_B%C3%BCcherregal

Ingrid sa...

Nu läser ju jag inte e-böcker alls men nog tycker jag att det är synd att man inte satsare mera på tyska författare (för att inte tala om de nordiska!).

mimmimarie sa...

Tack för era tips och kommentarer.
Bokmoster: jag har inte kollat dina länkar från förra veckan. Sanna: hihihi.
Vicky: jo Gutenberg har jag lite koll på.
Ingrid: Jag ska mejla eLib med mina synpunkter. Om fler gör det kanske det får effekt.

Mrs Calloway sa...

jag har inget svar på din fråga, men väl ett förslag
http://mrscalloway.blogspot.se/2014/02/fem-fragor.html