måndag 24 februari 2014

Ett kvinnoöde mitt i rosornas krig

Under hundra år rasade rosornas krig i England. Det var ätterna York och Lancaster som stred om makten och kungakronan i öriket. Monarker avsattes, mördades och dog på slagfältet eller i fängelset och den anhängare till någondera sidan som var vid makten ett år, kunde lika gärna vara förföljd nästa år.

Elizabeth av York föddes 1466 som dotter till engelske kungen Edward IV och hans drottning Elizabeth Woodville, se länk. När Elizabeths far dog 1683 förändrades hennes familjs situation i ett slag. Tillsammans med mor och de flesta syskonen sökte de tillflykt till ett kloster. Den mäktige fienden var Elizabeths farbror Richard. Det är idag tämligen klarlagt att Richard lät mörda Elizabeths två bröder, prinsarna i Towern, för att själv kunna utropa sig till Englands kung. Elizabeth fick aldrig klarhet i vilket öde hennes bröder hade mött.

Nye kungen Richard III kastade lystna blickar på sin brorsdotter. Hon skulle bli en utmärkt brud, vacker, kunglig och med bättre krav på Englands tron än han själv. Innan den här planen hann sättas i verket dök en annan släkting upp från andra sidan kanalen. Henry Tudor invaderade England och slog Richard. Han utropade sig till Henry VII, gifte sig med Elizabeth och tillsammans fick de en rad barn där efterföljaren på tronen, Henry VIII utmärkte sig alldeles extra.

Alison Weir har skrivit en alldeles utmärkt biografi om en kvinna vars öde fortsätter att fascinera oss mer än 500 år efter sin död.

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Ett intressant människoöde- och Alison Weirs namn känner jag igen. (Nu måste jag se vad mer hon har skrivit :-)

mimmimarie sa...

Ingrid: Jag har inte läst något mer av henne, men där finns ju lite att botanisera bland.

Ulla Anderstedt sa...

Den här ska jag läsa. Jag gillade ju Hilary Mantels bok och denna Elizabets liv verkar också intressant att läsa.

Maria sa...

Låter som en bok för mig. Har läst biografier över Henrik VIII och alla hans hustrur och över Elizabeth I, mycket intressant. En epok jag vill veta mer om.