torsdag 6 februari 2014

Tysk torsdag - Drottningens hemlighet

Finns det något mera retligt att förlora sina noggrant förda anteckningar om intrycken av en läst bok? Det är precis vad som hände mig någon gång efter jul, då jag slutförde Drottningens hemlighet av Johan Åsard. Sedan dess har jag letat på alla upptänkliga ställen utan att kunna hitta dem, så nu blir det att skriva ur minnet.

Upprinnelsen till boken var ett program i serien Kalla Fakta på TV4 som grävde i drottning Silvias fars bakgrund. Han gick tidigt med i Nazistpartiet och kunde 1939 köpa sig en fabrik billigt. Orsaken? Jo, ägaren var jude och desperat att lämna Tyskland. Dessutom pågick den så kallade ariseringen (läs mera här) av tyska tillgångar. Judar var förbjudna att äga t ex fabriker. Den, som liksom Walther Sommerlath, höll sig framme kunde göra riktigt bra affärer då motpartens förhandlingsläge så att säga var uselt. När fabriken väl var i Walther Sommerlaths ägo var han tvungen att, liksom så många andra tyska fabriker, ställa om produktionen och tillverka varor som krävdes för att hålla tyska armén igång.

Johan Åsard och Kalla Faktas redaktion lägger fram en trovärdig historia med gedigen forskning i de dokument de får tillgång till och med personliga intervjuer. Drottning Silvia blir såklart upprörd över hur hennes far har presenterats och går till motattack. Hon anställer en historiker för att skriva sin fars vitbok. Kalla Fakta svarar med ytterligare ett TV-program samt boken Drottningens hemlighet.

Jag, liksom många andra, är helt inne på att en dotter inte kan straffas för sina föräldrars brott. Det är inte heller det som författaren siktar in sig på utan det faktum att drottningen inte ser de fakta som är negativa för fadern, utan skjuter in sig på vissa dokument som förmildrar omständigheterna. Själva sakfrågan om medlemskapet i Nazistpartiet och utnyttjandet av ariseringen går inte att komma ifrån.

Författaren menar också att Drottning Silvia intagit "fel attityd" gentemot vad hennes far gjorde under kriget. Det hade varit bättre om hon, liksom många av nazikoryféernas barn i Tyskland, tagit avstånd från sin fars handlingar, istället för att försöka förmildra.

Här är en del länkar för den som själv vill bilda sin egen uppfattning.
Kalla Fakta: Nazisten Walther Sommerlath
Kalla Fakta: Kalla Fakta fortsätter granska arvet efter Sommerlath
Hovets hemsida med drottning Silvias dokument rörande fadern.

Tysk torsdag


7 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Trist.
Veckans tips: enkla post it lappar fastnar, finns stora ickså, ifall man inte använder en liten anteckningsbok...

Hannele sa...

såg precis två tyska kvinnor i tv, som berättade, hur de blev mobbade fortfarande på 1960 talet för att deras fäder var s-soldater, grymt.

Hanneles bokparadis sa...

Tvärtom, flickorna blev mobbade för att deras fäder var 'fosterlandsfiender' för att de försökte avslöja vad som hände på lägren... de blev skjutna. Inga hjältar.

Hannele sa...

programmet handlade om goda gärningar

Bokmoster sa...

Jag har sett programmet som Hannele skriver om, en dokumentär från Dox som ligger kvar på svtplay några dagar till, Hjältekoden.

Även om det, som drottningen påpekat, handlade om byteshandel gjorde pappa Sommerlath förstås en bra affär. Arisering, vilket fruktansvärt ord, brrr.

Ingrid sa...

Jag ska absolut läsa Åsards bok. Jag såg inte programmen på TV men jag har givetvis läst om debatten i tidningarna.

mimmimarie sa...

Tack för tipset om Hjältekoden. Ska se om jag hinner med att se den.