måndag 3 februari 2014

Den lilla hästen

Thorvald Steens bok Den lilla hästen som handlar om Snorre Sturlarssons sista fem dagar i livet är inte bara en slags psykologisk thriller utan också historisk berättelse.

I de sista dagarna av Snorres liv möter läsaren en ganska jagad man som verkar förrådd av sina tjänare och skyddslös. Hans trognaste bundsförvant och försvarare, sonen Oräkja, har han drivit på dörren då denne blivit en belastning i sin våldsverkan. Dag för dag dras snaran åt och det är som att Snorre själv anar att slutet är nära. Han rekapitulerar sitt liv och sina gärningar alltmedan läsaren får syn på hur fienden samlas kring hans gård Reykholt. Oron gör att han förlorar sin kraft att skriva, men får ändå ynnesten att uppleva en sista vacker natt tillsammans med älskarinnan Margrethe.

Jag finner Den lilla hästen mästerligt skriven och det vilar en kuslig stämning över sidorna. Den lilla hästen är för övrigt Snorres favorithäst och döpt till Sleipner efter Odens åttafotade häst. Vi besökte Reykholt och kyrkan där i somras. Här finns Snorres grav, hans staty och bassängen som nämns flera gånger i boken. Det ger såklart extra liv åt det jag läser.