lördag 30 juli 2011

Chinua Achebe - Allt går sönder

Chinua Achebe
Jag har tidigare i år läst två böcker av den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie; Det där som nästan kväver dig och Lila Hibiskus och i samband med det fick jag upp ögonen för en annan nigeriansk författare, nämligen Chinua Achebe.

Den mest kända av hans böcker verkar vara Allt går sönder, som tillika är hans debutroman. Boken skrevs 1958 och har blivit en klassiker. Det är den afrikanska bok som är flitigast översatt till andra språk och läses som stapeldiet i afrikanska skolor.

Huvudpersonen i boken är Okonkwo, en f d krigare och högt ansedd man i sin by. Han har tre hustrur och flera barn. Efter en olyckshändelse tvingas Okonkwo tillsammans med sin familj i landsflykt i sju år och när han kommer tillbaka börjar samhället omkring honom att förändras. Hittills har livet i Nigeria gått sin gilla gång och stammen har levt som förfaderna levde, med samma gudar, sedvänjor och lagar som styr kollektivet och den enskilde. När den vite mannen kommer kommer också förändringarnas vindar. De vita är missionärer som vill omvända igbofolket och även kommissionärer, utsända av brittiska regeringen för att lägga Nigeria under sig och göra landet civiliserat.

Vissa positiva effekter har de vita med sig. En handelsbod kommer till byn och för första gången får man bra betalt för sin gröda. Viss sjukvård och medicin finns tillgänglig och en möjlighet till skola och utbildning ges. Dessvärre uppstår slitningar mellan de två kulturerna. Gamla tiders traditioner blir urvattnad, maken i stammen förskjuts till kolonisatörerna och hela världen ändras. I Okonkwas liv blir förändringen hans fall. Han går under.

Jag blev mycket förtjust i Allt går sönder. Språket är genialt och enkelt. Alla händelser beskrivs rakt upp och ner utan känslor, de får läsaren själv lägga dit. Dessutom har jag lärt mig oerhört mycket om hur livet kunde te sig i en afrikansk stam någon gång i början av förra seklet.

3 kommentarer:

Joanna sa...

Visst är det en riktigt läsvärd bok, läste den som kusrlitteratur för länge sedan och minns den ännu. Den engelska titeln är Things fall apart och så är det verkligen. Allt faller isär.

Hanneles bokparadis sa...

visst är det en fantastisk bok

Monika Häägg sa...

Nigeria är ett rikt land. Mycket naturtillgångar, vilket också har lett till mycket stridigheter. För några år sedan bodde en ung kille från Nigeria hos mig i mitt hus. Han var mycket djupt troende och kristen. Det han berättade om var en värld som var långt ifrån min. Tack för tipset om boken!