När regnet det bara öser ner i ett par dagar är det inte dumt att ta till Radioföljetongen på webben. Nu i sommar ger de som bonus Huset vid moskén av Kader Abdolah. Detta är en pseudonym för Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani. Föddes 1954 i Arak i Iran, men bor i nu i Nederländerna. Författaren tillhörde under shahen den underjordiska vänsteroppositionen och senare också under ayatollorna med Khomeini i spetsen. Han flydde till väst via Turkiet 1988.
Boken är skriven på ett enkelt språk som är lätt att ta till sig och förstå och det är en fördel när det är så pass många karaktärer med främmande namn som rör sig in och ut ur berättelsen. Huset i Huset vid moskén är egentligen huvudpersonen i berättelsen och dess invånare. Här finns ett veritabelt storhushåll med tre manliga kusiner och deras familjer och tjänstefolk i centrum.
Irans moderna historia spinns runt de tre familjerna under ca 30 av Irans mest omvälvande historia, med start 1969 med den första människan på månen. Då regerade Shahen av Iran. Han var mycket västvänlig och ville modernisera sitt land. Många opponerade sig mot moderniseringen, beroendet av USA och att islam fick en mer underordnad roll i samhället. Opinionen växte och 1979 fick shahen lämna Iran och ersattes omgående av ayatollah Khomeini och den islamska republiken. Våld och repressalier följde och familjerna i moskén drabbas precis som de flesta andra familjer i landet.
Läsaren får en utökad och mer nyanserad bild av islam och revolutionen i Iran som jag mycket väl kommer ihåg från nyhetssändningarna då för 30 år sedan. Fanatism och vad som driver människor till det är intressant att läsa.
Däremot är det ett smart och välbeprövat författarknep att låta spegla ett historiskt skeende genom en familj och vad deras medlemmar går igenom. Jag tycker mycket om boken och det som sänker betyget är tyvärr att är personporträtten är ganska platta i den här boken.
1 kommentar:
Kul att du läst den! Visst är en del av personporträtten lite schabloner och förutsägbara men jag tyckte verkligen att den tillförde mig mycket kunskap om Iran. God läsning.
Skicka en kommentar