lördag 9 juli 2011

Friederike av Preussen - Carolin Phillips

När Friederike var 15 år giftes hon och den två år äldre syster Luise bort med varsin prins av Preussen. Friederikes ögon tindrade som stjärnor, hon var romantisk och oerhört kär i sin unge make. Dessvärre besvarade han inte hennes kärlek och under de tre år äktenskapet varade fick de visserligen tre barn tillsammans men Friederike blev ofta lämnad ensam och var olycklig. Maken dog plötsligt ung och Friederike var änka endast 18 år gammal med tre barn.

Friederike sörjde inte länge utan med sin livsglädje och kärlekslängtan föll hon snart i en annan mans armar, en prins av Solms. Han hade dåligt rykte var inte lika hög i rang som Friederike, så vad gör hon? Jo, hon ser till att bli gravid och bara någon månad innan förlossningen berättar hon sanningen för några få släktingar och ställer de inför fullbordat faktum. Friederike får sin prins, de gifter sig långt från ära och redlighet och hon föder sitt barn i hemlighet. Paret förvisas från Berlin och hamnar i landsorten, för att försöka mildra skandalen. Det är tur att Friederike får underhåll från sin familj för hennes nye make är både sjuklig och arbetsskygg och kan inte försörja familjen. Ändå kommer barnen tätt, fem totalt. Till slut tröttnar Friederike och tar ut skilsmässa. En frånskild kvinna var inte mycket värd för 200 år sedan, Friederikes rykte är förstört och hon får en fristad hos fadern i hertigdömet Mecklenburg-Strelitz.

Vem vill se åt en kvinna vars rykte är vanärat, som mer eller mindre rymt för att gifta sig med man och sedan skiljer sig från honom. Jo, det fanns en man. En prins av England som hade om möjligt ännu värre rykte än Friederike, hertigen av Cumberland. Han misstänktes bl a för att ha mördat sin betjänt. Dessa båda är kusiner och ljuv musik uppstod. Friederike gifter sig för tredje gången men hennes rykte är så dåligt att svärmodern och fastern, den engelska drottningen vägrar ta emot henne och därför blir hon utesluten av societeten.

Solen skulle ännu en gång skina över Friederike när hennes make efter invecklade arvsturer blir kung av Hannover och Friederike dess drottning. Hon fick på sätt och vis revansch till slut. Ett ovanligt kvinnoöde.

Inga kommentarer: