måndag 11 mars 2013

Brev till en bokhandel.

Helene Hanff är en amerikansk skribent som 1949 via brev gör sin första beställning till bokhandeln Marks & Co. Adressen till bokhandeln är 84, Charing Cross Road vilket också blir titeln på boken så småningom. Brevväxlingen mellan Helene Hanff och Frank Doel i bokhandeln blir början på en lång vänskap. Breven som från början är strikt affärsmässiga med beställningar av böcker blir över tiden mer och mer personliga. Det är efterkrigstid i England och fortfarande brist på många varor. Helene skickar välkomna paket till sin engelska vänner innehållande diverse godsaker.

När brevväxlingen ges ut i England 1971 bjuds Helene Hanff till England för lanseringen av boken och för att träffa Frank Doels familj. Han har själv hunnit gå bort och Helene och han får aldrig träffa varandra. I utgåvan jag har läst ingår även Hertiginnan av Bloomsbury Street, som beskriver Helenes resa till London.
 
Boken handlar ju bara inte om böcker utan är också ett tidsdokument över ett svunnet sätt att kommunicera och ger en inblick i hur knapert livet var i de länder som aktivt deltagit i andra världskriget. Det är fascinerande att se på vilka olika sätt en vänskap kan starta och växa sig stark.
 
84, Charing Cross Road ingår i utmaningen Böcker om Böcker som Västmanländskan bokblogg anordnar. Är det någon som inte reda har tagit del av den här lilla pärlan rekommenderar jag omedelbar läsning. Du kommer inte att ångra dig.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Min absoluta favoritbok, jag har sett filmen också, helmysigt! Rörande...

Hanneles bokparadis sa...

p.S.
Bloomsbury Street besökte vi i januari, och såg vad som blev av bokaffären...

mimmimarie sa...

Berättta, Hannele. Vad blev av bokaffären?

Hanneles bokparadis sa...

huset revs ju, anskrämligt kafé på 84, Charing Cross Road, tänkt visa bild snart

Lexie sa...

Verkar som en bra bok:)

Hanneles bokparadis sa...

tänk, jag fattade inte att jag hade det alldeles bakom min rygg...