söndag 17 mars 2013

Sveriges första Wallraffjournalist

Ester Blenda Nordström var en riktig föregångare. Redan för 100 hundra år sedan var hon riktig wallraffare, långt innan begreppet var uppfunnet eller mannen bakom fenomenet född. Ester Blenda var född 1891 och 1914 tillbringade hon sin semester på den gård i Sörmland där hon under cover jobbade som piga för att se hurdana arbetsvillkoren var. Resultatet blev boken En piga bland pigor som förra året kom ut i en nyupplaga.

Pigas dag började redan kl 5 med en slät kopp kaffe innan mjölkningen tog vid. Det dröjde ett par timmar innan de fick tid att äta frukost. Resten av dagen fylldes med sysslor, städning, tvätt, slakt, vävning, se efter barnen som redan som riktigt små serverades kaffe på sängen innan det blev dags för mjölkning igen och i säng kom de inte före kl 9. Ester Blenda delar utdragssoffa med en annan piga och en hjord av löss. På helgerna när pigkompisen vill ta emot sin fästman får Ester Blenda snällt sova på höloftet. Trots det hårda arbetet och de långa timmarna verkar stämningen god pigorna emellan och de knegar på. Det har redan vid denna tid börjat bli svårare att hitta arbetskraft till lanthushållen. De unga flickorna flyr landsbygden för renare arbete med kortare dagar i stan.

Det är lätt förstå att Piga bland pigor väckte uppseende när den kom ut för 100 år sedan. Jag tycker att boken håller än idag, men inte som en aktuell reportagebok utan mer som ett historiskt feministiskt dokument. Språket är överaskanda modernt och friskt och Ester Blenda skriver rappt med ett öga för detaljer och med en glimt i ögat.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Tänk så många duktiga kvinnor, kul att läsa deras tankar idag.

Ylva sa...

Det är mycket intressant med historia på det sättet. Min mormor som var född 1918 började jobba som piga när hon var tolv år.

Anonym sa...

Måste införskaffa! Har läst ett uttrag ur denna i Könspolitiska nyckeltexter, men jag vill gärna läsa hela!

mimmimarie sa...

Hannele: Ja, det är spännande att ta del av deras liv så här 100 år senare.

mimmimarie sa...

Ylva: De flesta av oss har anor i det gamla bondesamhället och deras slit är ofattbart idag.

mimmimarie sa...

Feministbiblioteket: inte bara boken är bra skriven utan också hela hennes liv var spännande och hon var en föregångare på många sätt.