onsdag 13 mars 2013

Sverige + Stasi = SANT?

I fem kapitel blåser Christoph Andersson liv i några gamla skandalerna som vi som minns 1970-, 1980- och 1990-talen minns. I boken Operation Norrsken sätter författaren förstoringsglaset till några av de mer kända affärerna där Sverige och DDR figurerar.

Under den socialdemokratiska regeringen, och specifikt Olof Palmes ledarskap, ändrade DDR sin attityd till Sverige och började närma sig vårt land och försökte inleda affärer med svenska företag. Det mest kända fallet som också granskas i boken är Bofors och deras export av maskiner och krut till DDR med vidarebefodran till Iran. Kruxet var att Iran just då låg i krig Irak och export från Sverige till tredje land, speciellt ett krigförande land, var strängt förbjudet. Bofors var intresserade av att sälja och det är väl bevisat att DDR tjänade många goda slantar i västvaluta på sin bulvanverksamhet.
 
Desto svårare är det med bevisningen att DDR eller någon annan främmande makt var involverad i att ta journalisten Cats Falck av daga. Hon hittades tillsammans med en väninna drunknade och hängande upp-och-ner i sina säkerhetsbälten i en bil i Hammarbyhamnen i Stockholm. Rykten svåra att tysta säger att Cats då hon försvann jobbade på en story som handlade om smuggelgods där en, kanske flera öststater var involverade.
 
Det kaske mest fascinerande kapitlet i Operation Norrsken är om prästen som skickades till Sverige för att spionera. Han nästlar sig in i svenska teologiska kretsar och blir t o m professor innan han och hela hans fula verksamhet exponeras så sent som 2012. 
 
Jag läser Opration Norrsken med bibehållet intresse och ganska hög puls i förvåning över hur långt en diktatur kunde gå i sina försök att skaffa sig information, fördelar, utländsk valuta och makt över sina medborgare. Det är en viktig läxa att lära sig för DDR må ha gått i graven men kvar finns många diktaturer i världen.
 
Operation Norrsken är ett lysande tidsdokument som sänder kalla kårar utmed ryggraden. Christoph Andersson har lagt ner ett omfattande och beundrandsvärt researcharbete bland de bevarade Stasiluntorna för att bringa oss mera kunskap om denna mörka och kalla tid i Europa. För den som är minsta intresserad av samtidshistoria är den ett måste.
 
Boken är utgiven av Norstedts. 

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

så mycket historia dyker upp nu, man kommer väl aldrig förstå allt

Anonym sa...

Fascinerande. Det är ändå inte så långt bak i historien.

Pia

Anonym sa...

Thanks in fаvor of sharing such а
pleаsant thought, artiсle is fastidious, thatѕ why і have read it entiгely

Ϻy blog poѕt ... dentysta wrocław

Lena sa...

Låter som oerhört intressant läsning!