måndag 25 mars 2013

En läcker indisk bok

Efter att ha läst Vikas Swarups bok Vem vill bli miljardär? var jag väldigt förtjust i hans sätt att väva ihop en historia, det myllrande indiska livet och den skara människor som väver sig in och ut på sidorna. I snart ett år har De sex misstänkta stått i bokhyllan och lockat och lockat och äntligen har jag läst den och trollbundits.

En illa omtyckt miljonär vid namn Vicky Rai frikänns från ett mord alla är säkra på att han egentligen begick. Alla rasar mot orättvisorna i det indiska rättssystemet som tillåter ett så flagrant brott mot rättvisan där mutor uppenbarligen spelat en stor roll. Vicky Rai firar genom att ge ett jätteparty med flera hundra gäster där han själv blir skjuten. Polisen hittar sex misstänkta bland gästerna som alla har motiv och alla har en pistol på sig. Vi får följa dessa sex misstänkta och se hur deras öden leder fram till att de befinner sig på Vicky Rais fest försedda med varsitt vapen och varsitt motiv att mörda. Det säger sig självt att de sex misstänkta är helt olika personer så författaren får en chans att skildra många olika miljöer, personer och levnadsöden. Naturligtvis är Bollywood med på hörn då en av de misstänkta är en skådespelerska. Av de andra hittar vi en korkad amerikansk turist, en inföding från en avlägsen, en mobiltelefontjus, en korrumperad politiker och en korrumperad byråkrat.
 
Liksom flera andra böcker som utspelar sig i Indien älskar jag den här typen av bok där läsaren får så mycket currydoftande och färgsprakande och stinkande Indien med på köpet. Samhällskritik och kunskap om dagens Indien får vi också på köpet. Vore andra deckare av den här kalibern skulle jag faktiskt överväga att läsa flera.  
 
Andra som har läst och skrivit om De sex misstänkta är Lyran, och dagarna går och Violen.

Här är några andra böcker som handlar från Indien som jag har läst:
Den vita tigern - Aravind Adiga
Bort, bort - Anjum Hasan
Mr Alis äktenskapsbyrå - Farahad Zama
A Princess remembers - Gayatra Devi
De små tingens Gud - Arundhati Roy

Inga kommentarer: