söndag 6 oktober 2013

Bring up the bodies. Wolf Halls efterföljare

För er som läste Hilary Mantels första bok om Thomas Cromwell, Wolf Hall kommer ni att känna igen er. Huvudkaraktärerna är bekanta och grunden är lagd. Vi återupptar kontakten med Thomas Cromwell och hans värld i september 1535 i Bring Up The Bodies. Anne Boleyn är äntligen gift med Henrik VIII och är drottning av England. För två år sedan födde hon ett barn, dessvärre en flicka (den blivande Elizabeth I), som gjorde bägge hennes föräldrar besvikna. Henrik väntar fortfarande den efterlängtade sonen och tronarvingen. Dessutom finns tecken att han tröttnat på Anne som lär ha varit grälsjuk och makthungrig. Han kastar allt fler blickar på en ung hovfröken, Jane Seymour. Thomas Cromwell märker detta och agerar innan kungen uttala sina önskemål.

Cromwell är Henriks spin doctor, mannen bakom scenen som har ett finger med i varje paj. Han ligger alltid steget före och börjar slipa på en plan hur man ska göra sig av med Anne Boleyn. Henriks första drottning Katarina av Aragonien dör och nu börjar det riktigt intressanta spelet. Vi får följa Cromwell medan han på olika diskreta (och inte så diskreta) sätt intervjuar vittnen och övertalar folk att det vore bra om de berättade att Anne Boleyn varit otrogen. Ryktena sveper tätt genom 1500-tals korridorerna och nätet dras åt kring Anne.

 Medan Anne sitter fängslad och väntar på rättegången i Towern får den blyga Jane Seymour lektioner i hur en drottning träder in i ett rum och genomgår en make over med sin garderob. Henrik placerar djävulisiskt Annes släktingar som domare i rätten mot henne. Det är listigt, utstuderat och illvilligt och släktingarna har naturligtvis inget val när domen ska avkunnas, lojaliten mot kungen måste bevisas. Boken avslutas med hennes avrättning. In i det sista lär hon ha väntat på en benådning från kungen som aldrig kom.

Miljöskildringarna är bara så fantastiska och jag älskar speciellt skildringarna från Cromwells eget hus Austin Friars. Här är aldrig tyst och alltid en massa aktiviteter på en och samma gång. Än kommer ett skrin med reliker som ska destrueras nu när landet inte längre är katolskt, än är det fattiga människor med olika böner om hjälp, än är vi med i köket där matoset är tätt inför kvällens middag. Mycket bra skrivet.

Jag hade vissa problem med att komma in i Wolf Hall men Bring Up The Bodies har jag slukat från första till sista sidan. De gick inte att lägga den ifrån mig. Få kan som Hilary Mantel måla upp en scen så att läsaren känner sig närvarande, som ett vittne till det historiska som passerat. Bring Up The Bodies finner jag en värdig efterföljare till Wolf Hall, ja faktiskt snäppet bättre.

Det finns en känd ramsa i England om Henrik VIII.s fruar:
Divorced, beheaded, died.
Divorced, beheaded, survived.
Nu har vi mött de första tre Katarina, Anne och Jane. I nästa bok lär vi möta hustru nr 4, Anne av Cleve, hon som slapp lindrigast undan. Cromwell som hittills varit kungens instrument, blir då själv hans offer.

 
Nr 1 Katarina av Aragonien
Nr 2 Anne Boleyn
Nr 3 Jane Seymour

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

puh... jag väntar lite till med denna tjocka trilogi.

Ugglanoboken sa...

Jag gillade verkligen Wolf Hall, och det låter ju som om Bringing up the Bodies är ännu bättre. Efter att ha läst ditt inlägg är jag ännu mer sugen på att läsa den! Intressant att se bilderna på alla drottningarna!

Anna sa...

Nu blir jag mycket sugen på att läsa, det får bli i vår när den svenska översättningen kommer.