måndag 7 oktober 2013

Sagan om Hravnkel Frösgode

Hravnkel Frösgodes saga är en av de mest kända isländska släktsagorna. Den utspelar sig under första halvan av 900-talet. Vid denna tid är fortfarande asatron allenarådande på Island och den ger läsaren en inblick i hur människor trodde och tänkte. Detta är också ett land och en kultur där en dräng kan bli dräpt för att rida på fel häst, vilket är upprinnelsen till fiendskap mellan två släkter på östra Island. En vendetta värdig Sicilien bryter ut där bägge sidor känner att de måste hämnas prestigeförlusten.

För den som vill läsa mera, faktiskt hela sagan, kan göra det här.

Sagan om Hravnkel Frösgode har jag läst som en del i Pocketlovers Utmaning tre på tre. Tidigare har jag läst Hönsa-Tores saga.

6 kommentarer:

Takläckage sa...

alltid toppen ... jag Älskar din superfint blogg :)

Anna sa...

Har du tips på någon isländsk saga som man skulle kunna läsa för elever? Jag får mycket lust nu när vi arbetar med vikingatiden...

mimmimarie sa...

Anna: Det är ju stundtals ganska mustiga berättelser med ond bråd död och dödande för heders skull. Jag är inte helt säker på att de lämpar sig för barns öron (fast de kanske ser värre på TV). Däremot köpte jag en bok på Island i somras som heter Sagor och sägner från Island. Däri finns många berättelser som inte är så långa heller. Om du inte kan få tag på den via biblioteket kan jag skanna några berättelser och mejla dig så får själv bilda dig en uppfattning.

mimmimarie sa...

ANNA: ISBN 9789929535355

Anna sa...

Tack för tipset. Jag kollar mitt bibliotek och har det den inte så hör jag av mig.

besiktning sa...

Amazing ... i love it <3 <3 <3