torsdag 17 oktober 2013

Tysk Torsdag. Gammal pjäs får nytt liv på Dramaten

När den tyske författaren Georg Büchner dog 1837 lämnade han ett ofullbordat drama efter sig, Woyzeck. Flera andra författare har hjälpt till att skriva klart pjäsen. Den spelas relativt flitigt och har t o m filmatiserats. Idagr har Woyzeck premiär på Dramaten, se länk. Det är inte första gången den har spelats där. Redan 1969 satte Ingmar Bergman upp stycket.

Huvudpersonen Woyzeck är en fattig soldat hunsad av sina befäl och utsatt för medicinska experiment. Hans läkare har satt honom på en kost av enbart ärtor i flera månader. Han älskarinna Marie bedrar honom och det kommer att få ödesdigra och dramatiska konsekvenser när Woyzeck drivits till en fruktansvärd handling.

Pjäsen är ganska konstig och har ansetts som både farlig och radikal och lär ha baserats på en sann historia. Den är ganska lättläst och tunn, bara 23 sidor, men jag är inte helt bekväm med att läsa drama. Författaren Georg Büchner (1813-37) var både republikan och revolutionär.

Detta är en av de skrifter jag ärvt och skrivit om här. Woyzeck var en del av Radiotjänsts Teaterbibliotek som gemene man kunde köpa och sedan sitta hemma och lyssna till radion och följa dramat. Skriften är daterad 1956.

Sanna skriver om tyska tanter idag.
Bokmoster tipsar om litteraturprogrammet Das blaue Sofa


Lånad bild från den
tyska filmatiseringen.

Tysk torsdag

5 kommentarer:

Bokmoster sa...

Jag har också svårt för att läsa drama, men något som anses farligt vill man ju gärna ta en titt på ;) Hittade en film från repetitionen, kolla rampen!

http://www.youtube.com/watch?v=1zb4wqpSoG0

mimmimarie sa...

Bokmoster: tack för tipset. Förenat med livsfara att vara skådespelare ibland.

Hanneles bokparadis sa...

tyska pjäser från den tiden är lite konstiga

Hanneles bokparadis sa...

tyska pjäser från den tiden är lite konstiga

Ingrid sa...

Jag är gammal nog att minnas den där uppsättningen från 1969 (fast jag såg den inte). Mycket omtalad var pjäsen i alla fall och den låg väl i tiden.