söndag 20 oktober 2013

Serving Victoria

Drottning Victoria regerade England och ett vidsträckt imperium med en kvinnlig järnhand, men få kände av hennes auktoritet så mycket som de som var anställda hos henne. I Serving Victoria. Life in the Royal Household får läsaren följa med på resa bakom kulisserna genom förstahandsupplysningar och ögonvittnesskildringar. Duktiga Kate Hubbard som redan har ett par biografier på sin CV, bl a en om Charlotte Bronte, är författarinnan bakom Serving Victoria.

En barnsköterska i den kungliga barnkammaren, drottningens personliga läkare, hennes egen hovpredikant, en hovfröken, privatsekreteraren och en hovdam är bokens informanter för det råder ingen tvekan om att drottningen är huvudpersonen. Dessa sex representerar olika skeden i drottningens långa regeringstid, de innehade vitt skilda positioner och stannade olika länge hos henne.

Att tjäna drottning Victoria och vara del av ett ambulerande hov som med årstiderna flyttade mellan hennes några av favoritresidens Balmoral, Osborne house, Windsor och ytterst sällan Buckingham Palace, var ingen dans på rosor. Lönen var i och för sig över medel men oavsett vilken position man hade vid hovet var man i stort sett livegna och en stor del av dagen gick åt till att vänta på dagens order.

Det är ingen överdrift att säga att jag har läst mycket om drottning Victoria och hennes tid men även så finns här gott om nytt material som kastar ett starkare och inte alls så smickrande sken på drottningen. Hon var mycket självisk och kanske mer komisk än vad som tidigare är känt. Hon drog sig inte för att svepa innehållet på sitt skrivbord i golvet när hon inte fick som ville och var mycket känslosam med nära till gråt. När hon åkte på sina eftermiddagspromenader i vagn var det en sport för barn, barnbarn och tjänare att undvika henne och det var inte ovanligt att se grupper av folk huka sig bakom några buskar för att slippa ett möte.

Kate Hubbard lyckas levandegöra både miljöer och de människor hon skriver om. Hon visar stor ömhet för sina "objekt" och skildrar historien med en varsam hand. Språket är bra och läsningen flyter på alldeles utmärkt. Det är en fantastiskt intressant bok att läsa och självklart är det alltid attraktivt att få en inblick bakom kulisserna dit normalt ingen kommer. En bok jag starkt rekommenderar för den som är intresserad av England eller historia.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

En perfekt bok för en anglofil som jag :)

Hanneles bokparadis sa...

P.S.
var hittade du boken?

mimmimarie sa...

Hannele: javisst en riktig anglofilbok. Jag fick den som recensionsex av det engelska förlaget men den går att beställa som pocket för cirka hundralappen från Bokus.

Anonym sa...

Victoria var en fascinerande person. Roligt med fräsch infallsvinkel.'

PIa

mimmimarie sa...

Ja Pia, du skulle nog gilla den och engelskan är inte så svår.