torsdag 27 februari 2014

Helgas dagbok i Tysk torsdag

Helgas dagbok. Flickan som överlevde förintelsen av Helga Weiss är den sanna berättelsen om en ung flicka och hennes och hennes familjs öden i tyska koncentrationsläger. Helga föds 1929 och är judinna bosatt i Prag. Tio år senare invaderar tyskarna landet och omvandlar det till Protektoratet Böhmen-Mähren. Det är här Helgas dagbok tar vid. Steg för steg beskriver hon ur sitt tioåriga perspektiv hur hennes liv förändras efteråt. Hur hon och vännerna gjorde det till en lek när de tvingades bära gula stjärnor och spänningen när judarna själva ordnade skolgång för barnen då de förbjudits gå i vanlig skola.

Helgas dagbok är skriven i ett par delar. Den första omfattar Helgas tidiga liv, tyskarnas inmarsch i Prag och deportationen till Theresienstadt. När det blev klart att hon skulle följa med transporten till Auschwitz murade en släkting till henne in dagböckerna, varifrån de efter krigsslutet kunde återhämtas. Helgas egna teckningar och bilder från dessa år höjer värdet av de tidiga böckerna. Barnets egna upplevelser blir än mer tydliga och skrämmande av illustrationerna.

Den andra delen skrev Helga som vuxen, frigiven kvinna som återvänt till Prag och återfått samma lägenhet varifrån familjen deporterats under kriget. Denna del är skriven med eftertanke och har ett vuxet berättarperspektiv. Denna del av berättelsen täcker hennes öde i  Auschwitz, Freiberg och Mauthausen fram till krigsslutet. Den tredje delen är en intervju med Helga i sitt hem, gjord för bara några år sedan.

Helgas dagbok kommer oundvikligen att jämföras med Anne Franks dagbok. Det är inte rättvisande för någon av böckerna eller författarna. Deras öde liknade varandras men det är ändå två helt skilda berättelser. Båda är värda att läsas men Anne Franks är nog ändå strået vassare om jag måste välja.

För mig är det en extra dimension att läsa boken efter att ha besökt både Theresienstad och Auschwitz.

En rekonstruktion av ett kvinnligt rum i Theresienstadt som vi besökte 2009.


Ingången till Auschwitz hösten 2010.



Tysk torsdag

7 kommentarer:

Bokmoster sa...

Men så intressant, jag tror inte jag kände till den här tidigare. Jag har i vilket fall som helst inte läst den. Att författaren kan berätta om sina upplevelser från flera perspektiv, från tre perioder i livet, gör den förstås helt olik Anne Franks.

Unknown sa...

Vad intressant att man får följa Helga även tiden efter och höra om hur hon ser på sina upplevelser som gammal.

Maria sa...

Låter mycket intressant. Tack för tips!

Ingrid sa...

Jag har sett att den här boken finns på mitt bibliotek så det kan vara dags att låna hem den. Intressant med de tre skeendena i livet.

Ylva sa...

Den vill jag läsa någon gång när jag är på rätt humör. För tillfället vill jag läsa roliga böcker och håller på med Dimma över Darjeeling av Mikael Bergstrand.

mimmimarie sa...

Ylva: den finns i min läskö. Ska bli roligt att höra vad du tycker om den.

Hannele sa...

Bra att detta berättas för eftervärlden, vår dotter besökte Auschwitz.