fredag 20 maj 2011

Die Frauen aus dem Hause Coburg

Boken handlar om sju damer ur det hertigliga huset Sachsen-Coburg-Gotha och deras nästan genomgående tragiska levnadsöden. Fy 17 för att vara kvinna i den här miljön på 1700-1800-talet. Du föds och uppfostras med en enda baktanke och ditt liv har ett enda syfte. Nämligen att giftas bort med lämplig prins och producera en, eller helst flera, arvingar.

Julie giftes bort med en rysk storfurste, misshandlades och bedrogs och lyckades till slut ta sig ur Ryssland och sitt olyckliga äktenskap.

Louise vigdes som helt oanande och oskyldig 16-årig med en betydligt äldre man. Hon rymde från maken på bröllopsnatten och i chock försökte hon gömma sig i ett orangeri. Efter två barn och alltför många år med sin kunglige make rymde hon med en älskare. Detta tyckte släkten inte om utan fångade Louise och spärrade in henne på ett mentalsjukhus.

Stephanie giftes bort med den äldre kronprinsen till kejsardömets i Österrike. Hon födde ett barn, men bara en flicka, ingen arvinge till tronen således. Maken smittade henne med en könssjukdom så utsikterna till nya barn försvann. Han bedrog henne med flera kvinnor och till slut sköt han sin för tillfället 17-åriga älskarinna och sedan sig själv i det s k Mayerlingdramat. Stephanie och dottern lämnades kvar med skammen. Stephanie fick dock uppleva lycka till slut i ett andra äktenskap.

Charlotte var ung och vacker och t o m förälskad i den österrikiske prins Maximilian som hon giftes bort med. De utsågs till kejsarpar av Mexiko av alla platser. Väl där skaffade sig Maximilian en älskarinna och mexikanarna ville inte ha något kejsarpar. Maximilian avrättades, Charlotte undkom men blev sinnessjuk och satt i över 50 år inspärrad på någon anstalt.

Tragiska berättelser men fascinerande likväl.

3 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

fascinerande att läsa om gamla tider

Monika Häägg sa...

Tragiska öden även bland de besuttna. Ofta kvinnans lott i livet.

Ingrid sa...

Usch sådana hemska kvinnoöden- (Stephanie som var gift med Rudolf var den enda jag kände till)- Kanske man skulle läsa boken?