söndag 1 maj 2011

Tysk rapport


Schloss Ludwigslust
Det är alltid lika trevligt att komma till Tyskland. Den här gången hade vi skaffat oss boende mitt i vad som kallas Mecklenburgische Seeplatte, alltså ett sjödistrikt ca 10 mil söder om Rostock. Vi undviker Autobahn och brukar hellre fara mindre vägar för att få lite lugnare tempo men också se mera av vad som finns utmed vägarna. Tre slott blev det till min samling och jag kan nu räkna in 119 som jag varit inne i.

Sparristid
Våren är sparristid i Tyskland och här ser man bara vit sparris. Det är en läckerhet kan jag lova. Vi ramlade över en restaurang som serverade nyskördad, nykokt sparris och kunde såklart inte åka vidare. Jag åt den med stekt flundra, maken med skinka. Ljuvligt gott. Jag köpte med hem ett kilo för det facila priset av 3 euro. På återfärden från Sassnits hade vi tid att ta en tur på Rügen och åkte till ett litet smultronställe som heter Putbus. På ännu en liten marknad blev det en tung kasse med rökt fisk med hem oxo.

Visent
Ett djur vi inte hittar vilt i Sverige är visenten. Dessa klövdjur fanns i ett stort och välskött hägn inte långt från där vi bodde. Det var spännande att titta på dem. Vi hade också tid att träffa ett par goda vänner som har fritidshus hos oss i Sverige. De hade haft vänligheten att köpa lite tyska böcker åt mig, mer om dessa senare. Så nu får jag putsa på tyskan och läsa med lexikon nära mig gissar jag. En riktig utmaning. Innan vi for hem provianterades på Border shop inför sommarens grillkvällar.

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Fina bilder från en likaledes fin resa! Och... nu blir jag väldigt nyfiken på dina nyförvärvade tyska böcker....

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

underbart med ett avbrott från vardagens lunk! det ger liksom extra energi och framför allt, fina minnen.

Boktokig Eva Boström sa...

Det ser härligt ut!

Anna sa...

Spännande att du läser på tyska. Nu blir jag nyfiken på vad de köpt!

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.