Detta var mitt första möte med den f d östtyska författarinnan Jenny Erpenbeck och det kommer inte att bli det sista. Jag gillar hennes sätt att skriva, hennes språk och i det här fallet hennes ämnesval. Texten är fakta och här är total avsaknad av känslor eller sentimentalitet. Huvudpersonen i den här boken är ett hus och historien tar sin början redan på istiden. Huset ligger vid en sjö i öster om Berlin.
I tolv kapitel skildras tolv olika personers förhållande till huset. Bonden som sålde marken och hans dotter, arkitekten och hans fru, en major i Röda Armen, en ung flicka och en författarinna är några av de personer som skildras. Deras förhållande till huset, hur de påverkat det och som bakgrund finns hela tiden den tyska samtidshistorien under de senaste ca 80 åren. Nazismen, judeutrotningen, ockupationen av ryssarna, kommunisttiden och återföreningen av Tyskland. Allt finns med i boken i bakgrunden. Ibland verkar det lite tillkrånglat skrivet och författaren ställer krav på läsaren.
Det är flera författare som skrivit böcker där hus har stått i centrum av berättelsen och konceptet tilltalar mig. Jag bor själv i ett hus som har 200 år på nacken och funderar då och då på tidigare invånare och hur de skulle ställa sig till de förändringar vi gör med huset idag.
Själva titeln Hemsökelse, eller i orginalspråk Heimsuchung kan ha flera betydelser och att fundera på vilken av tolkningarna av Hemsökelse som egentligen passar bäst, får var och en fundera på.
3 kommentarer:
Spännande tips, jag får tacka för att du läser och tipsar om så mycket tyskt. Inför mässan borde jag också läsa mer tyskspråkigt men det blir ju inte av. Tur att jag kan läsa dina tips istället!
Jag tyckte också så mycket om Hemsökelse- en bok som jag faktiskt skulle vilja äga (jag lånade mitt läs-ex från biblioteket).
Ingrid: 95% av de böcker jag läser har jag lånat, antingen från biblioteket eller vänner.
Skicka en kommentar