söndag 18 november 2012

Utmaningen Böcker om Böcker

I utmaningen Böcker om Böcker som Västmanländskan ordnar har turen i november kommit till en alldeles underbar som står i mitt eget lilla bibliotek. Resa i tysta rum är skriven av Per Wästberg, Anita Theorell och Hans Hammarsköld och handlar om okända svenska slottsbibliotek.

Det är en underbar klenod till bok som jag unnar varje bok- och biblioteksälskare. I boken får man följa med till 25 privatägda bibliotek i svenska slott och herresäten som normalt inte är tillgänliga för allmänheten. Det blir inte bara en resa bland de böcker som formade 1700- och 1800-talen utan också guidningar i underbara biblioteksrum där jag bara längtar efter att botanisera och slå mig ner i väl insutten läsfåtölj för att få ta del av bibliotekens innehåll. Boken innehåller mängder att litterärt relaterade berättelser och anekdoter liksom beskrivningar av bibliotekens innehåll och inriktning.
 
Vad göra när böckerna växer en över huvudet? Jo, på ett slott i Skåne har man grävt ner de böcker som inte gick att sälja när den moderna boksamlingen rensades. Bränna böcker får man absolut inte göra.
Dn här boken har länge legat på mitt bord och jag har njutit bitar av den lite då och då. Det är inget verk man sträckläser precis.

2 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Åh, den verkar väldigt härlig! Det räknas absolut fast den inte står på min lista. Däremot kommer den så klart upp på listan nu.

Hanneles bokparadis sa...

Låter som en riktig bokpärla!