torsdag 8 november 2012

Furstar och folk i Åbo 1812

Det är fantastiskt att det fortfarande finns förlag som vågar och kan satsa på ett riktig kvalitetslitteratur inom ett smalt område som Atlantis gjort med den här boken Furstar och folk i Åbo 1812. Författaren Nils Erik Villstrand har koncentrerat sig på att beskriva det möte som 27-31 augusti 1812 tog plats i Åbo. Ett möte mellan Sveriges nyvalde kronprins Carl Johan och den ryske tsaren Alexander I.

Det var storpolitik som avhandlades men också mycket annat som stod på spel. Endast tre år tidigare hade Sverige förlorat Finland till Ryssland och såren i Sverige blödde fortfarande för sin östra riksdel. Många svenskar hoppades på att Finland skulle återförenas med Sverige. För Carl Johan gällde det att visa svenskarna att han kunde dansa med de riktigt stora. För Alexander var det en chans att visa upp sig i sina provinser och göra ett gott intryck på finnarna.

Författaren har grävt flitigt i arkiven och presenterar den definitiva beskrivningen av mötet i Åbo. Verkligen alla aspekter av mötet är genomgånget från förberedelser, till Åbos stadsplanering, hur de två kungligheterna tog sig till Åbo, var de bodde, vad de åt, hur ofta de träffades, vilka parader som hölls, hur vanliga Åboar reagerade på mötet, vem som besökte vem först etc etc. Jag är djupt imponerad över hur mycket fakta man kan samla om ett toppmöte för 200 år sedan. Boken är rikligt illustrerad med vackra bilder, foton och kartor. En verkligt furstligt men ändå folkligt verk om ett möte som för både Europa och Sverige fick stora konsekvenser. I Åbo fick Carl Johan löfte om tsaren skulle stödja Sveriges union med Norge, en slags kompensation för förlusten av Finland. Carl Johan å sin sida lovade att bidra med svenska trupper i det stora fälttåget mot Napoleon.

Benitas bokblogg har också läst och skrivit om Furstar och folk i Åbo .

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en spännande tid i historien. Jag ska definitivt försöka få tag på boken.
//Pia

mimmimarie sa...

Pia: Ja, hela Europas samhälle påverkades av Napoleonkrigen.

Maria sa...

Det låter som en mycket intressant bok. Hoppas den kommer på rean. Jag älskar historia.

♥ Hannele sa...

jag föddes ju i Åbo.........