torsdag 22 november 2012

Kéthévane Davrichewy - Svarta Havet

Om jag någonsin får uppleva min 90 födelsedag och befinner mig i någorlunda vigör kroppsligt och själsligt undrar jag vad det är för tankar som kommer att uppta mig då? Alldeles säkert funderar man mera på den tid som varit än den tid man kanske har kvar att leva. Så är det i alla fall för Tamouna, huvudpersonen i Kéthévane Davrichewy roman Svarta Havet.

Tamouna föddes i Georgien i början av förra seklet och hade där en underbar och fri uppväxt tills dess att kriget kommer alltför nära. Pappan som är en höjdare inser att han måste fly med familjen innan kommunisterna tar över. Familjen hamnar i Paris. Tamouna träffade redan i Georgien Tamaz, en pojke några år äldre än hon själv, som kommer att bli hennes stora kärlek. De träffas endast en handfull gånger under årens lopp, båda skaffar sig familj på var sitt håll, men en märklig kärlek håller de ändå samman. Medan Tamounas familj ordnar och fixar kring henne för det stundande födelsedagskalaset glider hennes tankar till flydda dagar och läsaren får sig till livs inte bara Tamounas utan också många andra flyktingars öden i Paris.

När jag läser Svarta Havet får jag starka vibbar Irene Nemirovskys författarskap, författarens flykt från Ryssland som avspeglas i flera av hennes böcker, bl a Höstflugorna, Balen och Ensamhetens vin.
 
Ett tack till förlaget 2244 som specialiserar sig på litteratur från trakterna kring Svarta havet. Alla bloggambassadörer fick varsitt recensionsexemplar på Bokmässan och jag väntar spänt på att fler ska läsa den här boken.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Just den här boken har jag länge haft på min önskelista- jag hoppas och tror att mitt bibliotek köper in den. (Jag tänker be om det i alla fall).

mimmimarie sa...

Ingrid: mitt bibliotek har dessvärre inte köpt den.

Ingrid sa...

Jag hade tur! Den finns på ett av kommunens bibliotek- just nu utlånad men jag har beställt. Jag ser fram emot att läsa.

Anna sa...

Det låter som en bok för mig. Tack för tips!

mimmimarie sa...

Ingrid: det ska bli roligt att se vad du tycker om den.

Anna: ja, det kan vara något för dig.

Anonym sa...

Låter som en härlig bok att sätta tänderna i.
/Pia