lördag 17 november 2012

Elin Wägner - Norrtullsligan

Jag har gått och klämt på Elin Wägners bok Norrtullsligan som var förra årets "Stockholm läser"-bok nu i snart två år. Trots att författaren har lokal anknytning och jag har varit i hennes hem i Berg norr om Växjö, har jag hitills inte läst något av henne. Norrtullsligan visade sig vara en bra inkörsport, lättläst och tänkvärd.

Lilla Björka, Elin Wägners hem utanför Växjö

Norrtullsligan är Elin Wägners debutroman från anno 1908 men det märks inte alls att denna bok är över 100 år gammal. Fyra unga kvinnor hyr rum tillsammans och arbetar på kontor. De brottades med samma vardagligheter i början av förra seklet som dagens ungdomar gör. Det är trist att måndagsmorgnarna kommer så ofta, svårt att ta sig upp, de äter frukost i flygande fläng och hade det svårt att få ekonomin att gå ihop. Männen gick förbi dem i karriärsstegen eller så gjordes det sexuella närmanden. De fyra flickorna som alltså är Norrtullsligan är vardagligt skildrade och även om en del av språket är lite föråldrat är det inget hinder i läsningen.

Elin Wägners arbetsrum

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

en litterär resa skulle vara kul att göra

Maria sa...

Norrtullsligan står och väntar på mig i bokhyllan men jag har inte kommit mig för att läsa den än. Vilket är lite konstigt för jag gillar historia, även 1900-talshistoria.