torsdag 29 november 2012

En plågsam bok att läsa

Tänk dig att en okänd främling ger dig lift. Tänk dig att han våldtar dig. I vilket västerländsk land som helst skulle offret bli förhört och kroppsundersökt, mannen skulle fångas in eftersom han är identifierad och ställd inför rätta och förhoppningsvis få sitt rättmätiga straff. Men inte så i Khouf där Noor bor. Hon stöts istället ut från byns gemenskap, hennes man tar deras tre söner och lämnar henne och hon döms till att stenas på byns torg, Noor har ju begått äktenskapsbrott!

Detta är läget i Vénus Khoury-Ghatas bok Sju stenar till den otrogna hustrun när en fransk biståndsarbetare, kallad främlingskan träder in på scenen fast besluten att med sitt västerländska rättspatos rädda Noor.

Det är ingen lätt bok att läsa och ingen bok som är lätt att förstå. Skillnaderna i religion, kultur, sättet att behandla kvinnor är slående men inte oväntade. Det är främlingskan snarare än den dödsdömda Noor som blir upprörd över henne orättvisa öde och väntande stening. De muslimska kvinnorna har å andra sidan märkliga fantasier om franska kvinnor och deras sexualitet. Det spekulerar helt allvarligt bl a om huden på benen skulle följa med om de västerländska kvinnorna försöker dra av sina tajta byxor.

Jag läste för ett tag sedan Hafia av samma förföttare och blev alldeles trollbunden av hennes sätt att skriva och Sju stenar till den otrogna hustrun gjorde mig inte besviken. Den var både vacker och mycket plågsam att läsa och jag fann mig tvungen att göra täta pauser för att ta mig igenom den. Jag finner det upprörande att läsa om våld och orättvisor mot de som inte kan försvara sig. Jag ser fram emot att läsa mer av samma författare om tillfälle skulle ges.

Andra som har läst boken är Bokmania, Lyran, Violen och och dagarna går. Detta var tredje och sista boken i utmaningen Tre på Tre som Pocketlover ordnar. Det är andra året jag deltar och det är verkligen en rolig utmaning och lagom omfattande där jag själv kan styra vilka tre böcker som på något sätt hör ihop som jag vill läsa. Gemensamt för mina tre böcker är att de alla är utgivna av Elisabeth Grate Bokförlag och att de har franska som orginalspråk. Hoppas utmaningen kommer tillbaka nästa år.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Ledsen eller arg, man blir båda när man läser sånt (hur kan man vara "otrogen" utan motpart??!)

Anonym sa...

Ja, det är en svår men angelägen bok att läsa, speciellt för oss kvinnor.

/Pia