måndag 28 januari 2013

Alan Bennett - Drottningen vänder blad

Det är något kittlande och lockande att använda en riktigt person och en så aktad som den engelska drottningen som huvudperson i en bok. Sue Townsend gjorde likadant på 90-talet i The Queen and I och Alan Bennett gjort om tricket och gjort det bra. Boken som kom ut för några år sedan heter Drottningen vänder blad.

En vacker dag är drottningen ute och promenerar med sina hundar och där finns plötsligt bokbussen. Hon tycker det vore väldigt oartigt att gå sin väg utan att låna en bok och så är läsprojektet igång. Drottningen blir en riktig bokmal och det är väl inget fel i att någon läser men när hon börjar intervjua främmande politiker på besök om deras läsvanor och upphöjer en kökspojke, också med litterära intressen, till hennes sekreterare börjar etablissemanget känna sig hotat.

Samtidigt som Alan Bennett skrivit en rolig bok bedriver han försiktig satir med hovet och andra absurditeter som omger drottningen. Elizabeth II har alltid varit känd för sina väl tilltagna handväskor och nu är det lätt att föreställa sig att hon gömmer en bok eller två däri.

Drottningen vänder blad är en bok i utmaningen Böcker om Böcker som Västmanländskans bokblogg anordnar. Jag har även läst Snusk av samma författare, som dessvärre inte levde upp till företrädaren.

3 kommentarer:

bloggbohemen sa...

Jag tyckte Drottningen vänder blad var en charmig liten bok och precis en sådan bok som jag verkligen uppskattar mellan varven.

Västmanländskan sa...

Verkar mysig!
Tack för länk.

Hanneles bokparadis sa...

En av mina favoritböcker :)