onsdag 16 januari 2013

Köpstopp - vad sedan?

Då och då brukar jag gå till biblioteket med en önskelista på ny litteratur som jag tycker borde finnas i bokbestånden. Min normalt så tillmötesgående bibliotekarie kunde då inte hjälpa till. Kommunen där jag bor brottas med dålig ekonomi. Sedan en vecka är köpstopp infört och det drabbar dessvärre också bokinköpen till biblioteken. Sett över en hel kommun tror jag böckerna till huvudbiblioteket, bokbussen och de fyra filialerna inte är någon större summa jämförelsevis med annat, men sparas ska det.

Tidigare om åren har det surrats om biblioteksfilialnedläggning och jag är rädd att det blir nästa steg. Kanske sneglar politiker och tjänstemän på storebror Växjö kommun där de lägger ner biblioteksfilialerna och lämnar ut kassar med böcker i livsmedelsafffären. Hujedamig! Där har de visserligen förbyggt sig på arenor för diverse där företrädesvis män kan visa upp sig spelandes ishockey, fotboll, innebandy....etc. Biblioteken får betala tycks det. Hur det går i min egen kommun och med mitt kära bibliotek lär framtiden utvisa. Tills vidare får jag läsa ur hyllvärmarhögen eller beställa klassiker kanske, medan chansen finns.

6 kommentarer:

tant Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

Innovativt med kassar i mataffären, där har dom ju redan all annan service, spritkassar också i mindre byar... Själva är vi bortskämda med 500 meter till skolbibliotek, dit kan jag gratis beställa alla böcker från hela Göteborg. Och jag kan lämna gratis till vilket bibliotek som passar mig.

Och man ska inte kontra idrott/böcker... musik behövs också.

Ylva sa...

Det här kan jag diskutera i oändlighet! Ska nöja mig med att säga att det är bra att du stöttar ditt lilla bibliotek.

En satsning som verkar går bra är biblioteksfilialen i lilla Lidhult. Den är kombinerad med en mataffär och ett café och har landets mest generösa öppettider.

Anna sa...

Jag älskar vår biblioteksfilial som ligger i samma byggnad som skolan. Det är landsbygd men bibblan är välbesökt och har fin statistik. Vi lånar varje vecka med eleverna och hela kommunens böcker finns bara en beställning bort.

Håller med Hannele om att det är lite dumt att ställa kultur och sport mot varandra - där får kommunerna tänka om!

Ingrid sa...

Mot biblioteksnedläggelser ska man protestera. Det var inte längesedan något ljushuvud på kommunen här fick för sig att" nu minsann behöver de inte något bibliotek i Skanör längre" (fastän det var det bibliotek i kommunen som hade flest utlån). Då tändes den heliga vreden här nere och protestropen skallade som aldrig förr- stormöte på biblioteket och kommunalrådet fick skämmas ordentligt. Aldrig har väl så många samlats på en gång i en hörsal avsedd för 75 personer. Summan av det hela blev att vi fick behålla vårt bibliotek och nu är det till och med utbyggt och uppsnofsat. Biblioteken är ju inte bara utlåningscentraler- de är så mycket mera. Jag tycker INTE att de kan ersättas av en papperskasse på ICA.

Hermia sa...

Fina biblioteksvänner! Det blir tuffa år för kommunerna och biblioteken framöver, vi känner av det där jag jobbar också förstås i form av vikariestopp och minskat anslag för medier. Vissa delar hoppas vi på sikt återställs men akutinsatser görs nu för att gå runt. Tufft för ditt bibliotek, Mimmimarie, som har köpstopp redan i början av året! Jag hoppas innerligt Sverige inte går samma utarmande väg som Storbritannien.

Josefin sa...

Åh, det enda man kan göra är väl att låna så mycket man orkar? Och som någon skrev ovan: protestera! Håller tummarna för ditt bibliotek!