lördag 12 januari 2013

Liten är stor

Jag uppskattar alltmer korta böcker där författaren utan att göra avkall på innehåll, stil, språk, person- eller miljöbeskrivningar väver sin litterära väv utan överflöd och utfyllnad. Förra året hade jag turen att läsa flera böcker som passar in på denna beskrivning. Siegfried Lenz bok En tyst minut är en av dessa böcker. En riktig liten pärla till bok som går att läsa i ett sträck utan att behöva bli avbruten. Det är en verklig konst att kunna fatta sig kort.

I en tyst minut får vi följa Christian som går på gymnasiet i Tyskland. Han är mycket förtjust i sin unga engelsklärare Stella och på sommarlovet får han tillfälle att umgås flitigt med henne vid en badort. De gör utflykter med båt, simmar, solar och söker skydd tillsammans för regnet och Christians hormoner och fantasi rusar bägge iväg. Han är kär och börjar fantisera om en framtid med Stella.

Det är en fin berättelse om kärlek men som tyvärr från början ger läsaren en insikt om att detta inte kommer att sluta lyckligt. Vemodet som ligger och jäser under havsytan tar inte musten av berättelsen utan det hela är bara vackert. Jag kommer definitivt att återvända till En tyst minut, det är den väl värd.

Boken är ännu en fin berättelse utgiven av Thorén & Lindskog.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill också definitivt läsa den. Du har gett mig en puff.

Pia

Bokmoster sa...

Vilket bra tips! Jag gillar också böcker som stämmer in på den beskrivningen du ger.

Anna sa...

Min gästbloggare har läst och var alldeles lyrisk, den finns i pocket för 42 kr!

bloggbohemen sa...

Verkar absolut vara en bok för mig!

mimmimarie sa...

Pia: en puff till och så läser du oxo.

Bokmoster: trevligt att kunna byta tyska tips.

Anna: definitivt prisvärd litteratur

Bloggbohemen: visst är det en bok för dig.

Fru E sa...

Den här vill jag läsa! :) Fick du Adams arv på posten igår? Tänkte på det vi sa om att det kanske var slut på bokleveranser från T & T nu när de har flyttat till Berlin. SKÖNT att det inte var så! :)

mimmimarie sa...

Fru E: ja, men den anlände i miserabelt skick då förpackningen gåttt sönder och posten själva fått plasta in den. Bra är den dock. Har redan läst 2/3.

Anna sa...

Då får jag kolla in min brevlåda i eftermiddag. Såg att rec datum är på tisdag...