torsdag 24 januari 2013

Nu vet jag vem jag ska rösta på

Det var dumt av mig att låta Elisabeth Östnäs roman Feberflickan bli liggande oläst så länge i min hylla. Det är en riktig liten pärla till bok med sprängstoff innanför pärmarna där de 128 sidorna rymmer massor.

Luna går omkring i sitt hem och städar, hon öppnar dörrar som tidigare varit låsta för henne alltmedan hennes föräldrar ligger döda - mördade i ett rum i huset. Hon resonerar med sig själv, minns händelser ur det förflutna samtidigt som hon prövar på att gömma sin blodbestänkta klänning. Kommer blodet från den pågående mensen eller från de döda? Visst är berättelsen mörk men det är ändå ingen blodig mördarhistoria eller klassisk deckargåta.  Läsaren sätts på prov och får själv tänka efter lite och det gillar jag, litterär hjärngymnastik. Författaren lär vara inspirerad av den verkliga berättelsen om Lizzie Borden, läs mera här.
 
Det här är en bok som jag läste från pärm till pärm under en eftermiddag. Det är svårt att tro att det är en debutroman när man ser den skickligt ihopsnickrade berättelsen och den vackra språkanteringen.
 
Jag har tidigare haft en del vånda att hitta en värdig kandidat bland de nominerade för utnämningen av Bokbloggarnas litteraturpris, men nu är mitt val solklart. Min röst lägger jag på Feberflickan och hoppas hon vinner.
 
Tack till Columbi Publishing som gett ut boken och försåg mig och de andra bloggambassadörerna med varsitt recensionsexemplar.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Kul att hitta en bra bok :)

Bokmoster sa...

Tack för tips! Skriver upp titeln till mitt läsmaraton i mars.

Maria sa...

Verkar mycket spännande. Hoppas den kommer på pocket snart. Annars får jag gå till biblioteket.