fredag 4 januari 2013

Med Nathalie kom läslusten tillbaka

Min läsning på senhösten och i vinter har varit som att försöka springa i tuggummi. Inte mycket har lockat mig och böcker jag längtat efter har jag fastnat i och inte kommit vidare. Nu har det lossnat, äntligen. Antingen är det julferien med mycket lästid eller så är det Nathalie - en delikat historia som har fått mig nedåtgående spiral att vända. David Foenkinos visar sig ha en särskild talang för att skriva en fin kärlekshistoria med lätt hand, humor och en del oväntade vändningar.

Nathalie blir änka efter en trafikolycka. Hon tröstar sig med att begrava sig i arbete och när livet så smått börjar återvända till henne är det mer än en man på arbetet som blir förälskade i henne. Den ene är chefen vilket aldrig är komplikationsfritt och den andre är Markus,  en ung svensk man från Uppsala, bosatt i Paris. Har jag något negativt att säga om berättelsen så är det det något stelbenta och förutsägbara porträttet av Markus. Är det så vi svenskar fortfarande upplevs utomlands?

Nathalie är avkopplande att lyssna till (och läsa gissar jag). En litterär fiffighet är de små korta avbrott, citat eller bara någon reflexion, som läsaren bjuds på i läsandet.

Bokdjungeln, Bokmania och Bokmoster har också läst om Nathalie.

3 kommentarer:

tankar från mitt fönster sa...

Jag har nyss sett Nathalie på DVD, mycket fin kärlekshistoria. Idag ska jag se "Lavendelflickorna" tillsammans med vänner hemma. Den bok jag just nu läser är Paradisoffer. Gott Nytt Läsår!

mimmimarie sa...

Kajsastina: Lavendelflickorna med Judi Dench har jag sett. Paradisoffer är däremot okänd.

Bokmoster sa...

Visst är den söt? Gillade också de olika "avbrotten" i texten.