torsdag 21 mars 2013

Ett isländskt sommarljus

Detta är boken jag kom mig för att läsa i fjol när nordisk litteratur stod i fokus för bokmässan. Nu däremot när sommarens resa till Island hägrar tog jag tag i läsprojektet Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson.

Vad händer med förväntningarna när jag börjar läsa en bok som jag bara hört gott om och som flera har sagt "Läs den, du kommer att gilla den"? Jo, jag är lite avvaktande till en början och tenderar att vara mera kritisk än vanligt. Så även här, men det varade inte så länge. Rätt så snart kom jag in i bokens rytm, dess stämning och blommande språk trots den karga ön. Däremot hade jag lite svårt för alla karaktärer som Sommarljus vimlar av. Det var svårt att hålla dem isär när de väver sig in och ut på sidorna, lite som en rysk roman.

Det finns inte en huvudperson här utan alla invånare i en by, ca 4 timmars bilresa från Reykjavik, är det som boken kretsar kring. Han gör det bra Jón Kalman Stefánsson, har är en verklig berättare. Den är både mytisk och mystisk. Den som söker spänning, action, thriller, deckare, fantasy göre sig icke besvär. Här lever litteraturen och berättarkonsten. Får jag bara uppleva en bråkdel i sommar av det Island som beskrivs här blir jag nöjd.
Böcker emellan och Bokmania har också läst Sommarljus.
 

2 kommentarer:

Petra Rhodin sa...

En hägrade resa till Island! nu blev jag avundsjuk :). Men läsa något isländskt kan man ju alltid göra...

Hanneles bokparadis sa...

jag har ofta annan smak