lördag 26 oktober 2013

Brick lane

Läsaren möter Nazneen som ung flicka som flugit till London från Bangladesh efter att ha ingått ett arrangerat äktenskap. Hennes make är äldre, småfet och ganska så patetisk. Hennes äktenskap är kärlekslöst och kretsar kring makens behov. Hon lagar hans mat, klipper hans liktornar och lyssnar på hans ändlösa tjat om att han ska göra karriär och komma upp sig efter alla hopplösa kvällskurser han läser. Detta är ingången till Monica Alis bästsäljare Brick Lane. Nazneen har ingen utbildning, kan ingen engelska och tar sig sällan långt från det hopplösa bostadsområde på Brick Lane i östra London där de bor. Det är ett område fullt med asiater och här finner hon ändå några vänner bland de andra bangladeshiska (heter det så?) kvinnorna.

Nazneens riktiga livlina är systern Hasina som är kvar i hemlandet i Dhaka och som det inte går så bra för. De skriver långa brev till varandra och Nazneen skickar några pund så fort som hon kan få ihop lite pengar. Genom breven speglas de två systrarnas olika levnadsomständigheter och de kulturer de lever i. Brick Lane börjar på 1980-talet och slutar i början av 2000-talet. Det har inte hänt så mycket i Nazneens liv på denna tid förutom två döttrar. De växer upp under knappa omständigheter där fadern inte tillåter schampo utan tycker det räcker att tvätta håret i Yes diskmedel, billigt och bra. Döttrarna slits mellan föräldrarnas hemlands kultur och verkligheten i det London de växer upp i.

Nazneen börjar sy hemma åt en klädfabrik när döttrarna blivit lite större och mot alla odds inleder hon ett förhållande med leverantören. Det är bra mycket yngre man som får henne att äntligen känna sig levande.

Efter att boken har rört sig fram i väldigt lusig fart hettar det till på slutet och olika omvälvande händelser avlöser varandra. Det är muslimska kampgrupper, upplopp i förorten och en Chanu som äntligen efter 20 år av prat vill återvända till Bangladesh där hans ihopsamlade pengar kommer att räcka längre och där han är någon. Där har han status. Nazneen ställs inför ett svårt val och detta gör hon med bravur.

När jag läser uppfattar jag att boken handlar om integration, om moderskärlek om att kämpa för det man tror på och försöka leva ut sin dröm mot alla odds.

Monica Ali har varit på korta listan för Man Booker Prize för Brick Lane och också dubbats en av Storbritanniens 20 bästa unga författare av Granta.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

låter intressant

Hanneles bokparadis sa...

Du läser innan böckerna ens finns att köpa :)

Hannele sa...

hade fel: slut hos förlaget

mimmimarie sa...

Jo den kom 2004 så det är jag som är sen på den.

Hannele sa...

Böcker är inte färskvara :)