tisdag 27 november 2012

Svenska dagbladet årsböcker 1930

Åren 1923—1964 gav Svenska Dagbladet ut Svenska Dagbladets årsbok. Fredrik Böök, professor i litteratur, författare och kritiker var kulturchef på tidningen och hade såklart stort inflytande över vilken litteratur som valdes ut för att i årsboken spegla det gångna året. Via min svärmor har jag kommit över 20 årgångar av årsböckerna och min tanke är att presentera vilka författare som valts ut att representera det gångna året.

Litteraturen 1925: Svenska akademien delar ut nobelpriset till Sinclair Lewis från USA och en guldmedalj till fil. dr Emil Zilliacus från Helsingfors. Antalet memoarer voro talrika, bl a utkom följande med sina minnen; Carl G. Laruin, Axel Munthe, Marika Stiernstedt, Torsten Fogelqvist, Claes Lagergren, prinsessan Maria, Hedvig Svedenborg och Gustaf Meyer. Några av årets övriga utgåvor voro:
Hjalmar Bergman - Clownen Jac
Ingeborg Björklund - Våren
Waldemar Hammenhög - Ester och Albert
Py Sörman - Den blå lyktan
Vad sig i riket tilldragit: Ingelstads herrgård söder om Växjö brinner ner med en värderik konst- och boksamling. Grevinnan Wilhelmina von Hallwyl avlider. Det är genom hennes donation Hallwylska palatset med alla dess samlingar är öppet för allmänheten. Drottning Victoria dör i Rom. Andrées polarexpedition återfinns.
75 fall av undulatfeber i riket. 100 000 stockholmare på flyttning 1 oktober och 10 000 telefonabonnemang flyttades.

 

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

En del känner man igen och har läst :)

Ingrid sa...

Väldigt intressant att följa din serie- och det är otroligt så många författare det finns som bara har försvunnit ut i det blå... Jag funderar faktiskt på att försöka låna hem något av Py Sörman.

Josefin sa...

Undulatfeber - var det den tidens fågelinfluensa?

mimmimarie sa...

"Världens mest spridda zoonos är brucellos, eller undulatfeber alternativt medelhavsfeber. Det är en vanligt förekommande infektionssjukdom i medelhavsländerna. Den orsakas av brucellabakterier och sprids vanligen med opastöriserade mjölkprodukter".
Jaha, så nu vet vi det.