måndag 13 juni 2011

Adam & Evelyn - Ingo Schulze

I min kampanj att läsa tyskspråkigt har turen kommit till Ingo Schulzes bok om två ungdomar som i augusti 1989 beslutar sig för att lämna DDR och via Ungern ta sig till väst. Bokens titel Adam & Evelyn är inte bara namnet på huvudpersonerna i romanen utan också en syftning till bibelns Adam och Eva. Liknelserna mellan boken och bibeln är flera. Det är Evelyn som vill till väst och lockar den tveksamme Adam med sig. Här figurerar även vindruvor och fikon och hänvisning till syndafallet förekommer.

När Ungern väl öppnar gränsen är det nästan förbluffande lätt för dem att ta sig över till väst och nästan som en antiklimax. Evelyn anpassar sig snabbt till deras nya liv, söker till universitetet och skaffar sig vänner. För Adam blir det värre. Den förbjudna frukten i det västerländska paradiset smakar inte lika gott för honom. Språkligt sett består boken säkert till 90 % av dialog. Den är rappt skriven och bitvis tappade jag bort mig vem som var vem i dialogerna.

Jag tycker det mesta av händelserna denna spännande höst 1989 när nästan ett nytt östland i veckan skakade av sig den kommunistiska diktaturen och öppnade sina portar mot väst. Bilderna på överlyckliga östtyskar som för första gången besöket väst och hur man i Berlin slog sönder die Mauer är sådana som etsat sig fast på min näthinna och jag läser fortfarande mycket och gärna kring detta. Jag har tidigare läst Honeckers kanderade äpple av Claudia Rusch som utspelar sig vid samma tidpunkt och från samma östtyska horisont. Båda böckerna rekommenderas.

2 kommentarer:

Joanna sa...

Vilken tur att du läser och uppdaterar mig på tysk litteratur. Det här låter som en riktigt bra bok just i min smak. Tack för tipset!

Läst, sett & hört sa...

Hej Mimmimarie! Såg att du undrade över hur man får tag i Höstens böcker. Jag har skrivit lite på min blogg om höstböcker som jag vill läsa och där finns också adressen till Svensk bokhandel
http://mrscalloway.blogspot.com/2011/06/hostbocker-2011.html