måndag 20 juni 2011

Margareta Lindholm - Skogen

Den senaste radioföljetongen är bara åtta avsnitt lång, men i dessa åtta, cirka 20 minuter långa avsnitt ryms mycket känslor, nostalgi och eftertanke att läsaren/lyssnaren häpnar över hur skickligt författarinnan åstadkommit detta.

Bokens huvudpersoner är två syskon, Bror och Maria, som aldrig bott någon annanstans än på den gård där växte upp. Maria sköter skogen och Bror odlar trädgården. De har ingen bil och har inga större behov. De är ett utdöende släkte av folk som hela i sitt liv bott och levt av vad marken ger. En dag säljer kyrkan den gården och marken och den nye ägaren har inte lust att förnya deras arrendekontrakt. Syskonen är rättslösa och tvingas från hus och hem.

En ung socialsekreterare tar sig an deras fall. De erbjuds en nybyggd lägenhet i tätorten, men vill inte flytta dit. In i det sista går livet vidare och syskonen lever i förnekelse, de sätter potatis, lök och morötter och planerar för framtiden i barndomshemmet alltmedan flytten rycker närmare. Vi möter syskonen i boken genom Marias dagbok. Den är enkelt skriven och utan alltför mycket detaljer eller känslor rycks läsaren med i syskonens berättelse och vi delges även tillbakablickar till barndomen. Det är en finstämd bok med mycken empati som passar min smak perfekt. Skådespelaren Sara Arnia läser med härlig pausering och inlevelse. Lyssna på P1 och njut!

1 kommentar:

violen sa...

Tänk att jag helt har missat både den här boken och författaren, men det kan vara här jag fick tipset faktiskt!