måndag 6 juni 2011

Varför jag inte firar nationaldagen.

En "riktig" nationaldag har de länder som har något gemensamt att samlas runt, de som firar en seger över tyranniet som de gör i Frankrike, frigörandet från en kolonialmakt som de gör i USA eller något liknande. Något som folket delar och som alla kan vara delaktiga i. En nationaldag ska komma ur folksjälen och det ska vara något speciellt.

Var för har vi nationaldag i Sverige? Det är ett ganska modernt påfund och vilar inte på någon gemensam ansträngning som Sveriges folk har uppnått, kämpat för eller kanske kämpat emot något. 1983 bestämde våra politiker att vi ska ha en nationaldag och för några år sedan förstörde de pingsten genom att plocka bort annandagen och istället ge oss ledigt 6 juni. Big deal. Varför just 6 juni? Den lama ursäkten är att 1809 och 1974 års regeringsformer utfärdades 6 juni. Ingen bra ursäkt. Gustav Vasa lär ha valts till kung denna dag 1523 och det är ett ännu större hån mot oss idag att ange det som ett gångbart skäl. Gustav Vasa struntade totalt i vad folket tyckte, han var maktmissbrukare och misstrodde sin allmoge och gjorde allt för att flytta makten till Stockholm. Känns det bekant? Inte så mycket att fira, eller hur?

Nej, här är det lama ursäkter för firande, ett firande som styrs uppifrån. "Nu gott folk ger vi er ledigt så ni kan fira nationaldagen, fira på ni bara, så trevligt att få vifta med flaggan utan att det är fotbollsmatch på gång". Det hela ger mig en unken smak i munnen. Jag minns vissa barnkalas som liten där födelsedagsbarnets mamma desperat hade tänkt ut lekar som de små skulle roas med och som stod vid kanten och tjoade och hejade på medan vi uttråkade tog oss igenom viskleken t ex som vi var för stora för och alls inte ville leka. Vi ville hitta på egna grejer att göra men mamman skulle övervaka oss. Ungefär så gjorde de styrande när de "gav oss" en nationaldag. Ut och lek små barn!

8 kommentarer:

mia sa...

Måste nog faktiskt hålla med dig i din analys :) Jag tror att vi har en nationaldag bara för att Norge har en som de firar så mycket. "Vi vill också ha det så där koseligt som dom. Om det blir en helgdag så blir det säkert så..." Vi tror kanske att alla länder har en nationaldag som de firar med pompa och ståt, men så är icke fallet.
Jag vet inte riktigt hur jag ska fira nationaldagen, om jag skulle vilja det. baka en tårta som är gul å blå? sjunga nationalsången? känns lite omotiverat båda två.
(däremot har jag gjort en nationaldagstävling på min blogg, kolla gärna in om du vill)

Ingrid sa...

Jag instämmer. Min väninna och jag diskuterade ämnet häromkvällen och vi kom fram till att det nog inte var många av 1968 års generation som hade mycket till övers för nationaldagsfirandet. Det känns mycket mer motiverat för mig att hissa den amerikanska flaggan den 4 juli.... (även om jag annars inte gillar det överdrivna flaggviftandet i USA). Det hela känns lite larvigt och "oäkta". "Lavet"- som man skulle säga i Danmark.

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

jo, men man ska hålla ordning på sina rötter...

Hannele sa...

P.S.
i Finland hålls det bara tråkiga tal och godtjänst den 6 december

mimmimarie sa...

En av Aftonbladets reportrar Jonas Morian håller med mig. Läs vad han skriver här.
http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/proffstyckarna/article13110487.ab

Lingonhjärta sa...

Jag kan inte mer än hålla med. Visst känns det krystat. Här firar jag därför med att jobba (kanske mest för att alla andra jobbar här men ändå =))

Monika Häägg sa...

Håller med dig. Vi har ju faktiskt inte något speciellt vi firar. Kanske dagen skulle innebära något annat?

mia sa...

men att göra midsommarafton till nationaldag, som aftonbladetskribenten tyckte var en bra idé, vad hjälper det? vi har ju fortfarande inget att fira då. varför ska vi ha en nationaldag överhuvudtaget? Det är ju inget måste att ha det bara för att man är en nation. Jag hörde några prata på bussen om sveriges nationalrätt, nationalsport osv. De kunde inte riktigt komma på vad det var för något, men någon i sällskapet tyckte att det var en självklarhet att sverige har både en nationalrätt och en nationalsport. Men varför det egentligen? jag vet inte om vi har det, men vad skulle vitsen vara med en nationalsport, om vi skulle ha det? Alla såna där "national-föremål" är ju bara efterhandskonstruktioner ändå.