lördag 18 juni 2011

Bokkrönika i Sockenbladet

I senaste numret i vårt Sockenblad skrev jag om tre indiska böcker jag läst och tycker om. Här är artikeln.

Maries indiska boktrippel


Jag har alltid haft en stark dragning till Indien utan att ha besökt landet, men den som bott i London i ett par år kan bara inte undgå Indiens och indiernas stora inflytande där. Det finns knappt en kvartersbutik där inte en indier står bakom disken, varje affärsgata med självaktning har en indisk restaurang och överallt ser man kvinnor klädda i de mest fantastiska mönstrade och färgrika saris. Här kommer boktips på tre moderna indiska böcker som både innehåller realism och humor men på helt olika sätt. Läs och njut av Indien!

Bort, bort – Anjum Hasan


Sophie Das, bokens 25-åriga huvudperson söker meningen med livet och det är bokens röda tråd. Hon är en av många, många indiska ungdomar som flyttar från landsbygden till storstaden Bangalore med hopp om att finna livet, finna något annat än det barndomsstaden bjöd på. Hon ville bort därifrån. Nu när hon är i Bangalore och som så många andra där jobbar på ett outsourcat amerikanskt företag längtar hon hem igen, hem till det ”riktiga Indien”, hon vill bort igen.

Sophie och hennes vänner glider förbi i boken, alla med drömmar om bilar, stipendier för att plugga utomlands, lägenheter eller bara konsumtion och fester. Sophie förtärs av ytligheten och reser hem. Hemma är det allt annat än idylliskt. Hon finner sin familj i upplösning. Boken handlar om att inte höra hemma någonstans, att ständigt längta bort. Sophie lever i en brytningstid. En tid mellan det traditionella Indien och det moderna västsamhället som tränger sig på med sina värderingar och sin livsstil. Boken skildrar på ett utmärkt sätt kluvenheten i samhället, gamla och nya traditioner ställs mot varandra och det är något som inte bara Indien gått igenom utan också i vårt eget land.

Mr Alis äktenskapsbyrå – Farahad Zama


Finns det en genre som heter etnisk feelgood litteratur? Det borde det göra och hit hör definitivt Mr Alis äktenskapsbyrå. Det är en humoristisk och kravlös höjdare närhelst man vill piggas upp eller bara läsa och njuta.

Bara genom att läsa Mr Alis äktenskapsbyrå får man så mycket av Indien till sig. Mr Ali bestämmer sig en dag när han pensionerat sig att öppna en äktenskapsbyrå för bättre bemedlade folk. Byrån blir en riktig framgång i ett land där arrangerade äktenskap, hemgifter och kastsystem kastar sin skugga över varje äktenskap.  Det är klart att skildringen inte stannar länge vid hemlösa, kastlösa och fattiga. Det är det nostalgiska och romantiska Indien som porträtteras och i denna bok nöjer jag mig med det. Boken lunkar fram i ett lugnt tempo, ungefär som jag förställer mig den indiska landsbygden att vara. Bara beskrivningarna av de olika rätterna som serveras vid ett bröllop får det att vattnas i munnen på mig. Finns det något godare än kyckling tikka marsala, naanbröd, lök bajis och raita?

Vem vill bli miljardär? – Vikas Swarup

Jag har sparat den bästa boken till sist.

Ram Mohammad Thomas har blivit arresterad efter att ha svarat rätt på tolv frågor i tv-programmet Vem vill bli miljardär? Har han fuskat? Kan någon som inte gått i skolan och som tillhör Indiens allra fattigaste verkligen kunna svara rätt på 12 frågor i rad hos Indiens Rickard Sjöberg?

Boken är i tolv kapitel, en för varje fråga och scenen växlar mellan TV-studion och Ram Mohammad Thomas liv. I kapitel efter kapitel får läsaren svar på hur det kom sig att Ram lyckats svara rätt på frågorna. Boken är genialt uppbyggd här vävs Rams äventyrliga och bitvis olyckliga liv som gatpojke ihop med en fantastisk beskrivning över Indien idag. Ibland blir det kanske lite väl mycket Bollywood över det hela men jag älskade den här boken när jag läste den och unnar fler läsupplevelsen. Boken har även filmatiserats, men den har jag inte sett.

2 kommentarer:

Anna sa...

Vilka härliga böcker du skrivit om, hoppas att det inspirerar många på bygden att läsa dem. Min favorit av dem är förstås Vikas Swarup, Slumdog Millionaire är en fantastisk film en regnig sommarkväll. Hans Six Suspects gillade jag också mycket!/Anna och dagarna går, som igen inte kan logga in och kommentera.

Anna sa...

PS. kan tipsa dig om Bittert Arv av Kiran Desai, den gillade jag.