onsdag 1 juni 2011

Yacoubians Hus - Alaa Al-Aswani

Det är inte var dag som man lyssnar på en arabisk bästsäljare, men det är vad Yacoubians hus utges för att vara och jag förstår varför. Denne egyptiske författare, Alaa al-Aswany, har på ett lyckosamt sätt vävt ihop historier kring några av de hyresgäster som bor i Yacoubians hus i Kairo. Han ägnar inte bara de rika som har råd med lägenhet eller kontor i huset sina ansträngningar utan i lika hög grad de fattiga, de som bor i skjul på taket.

Som en röd tråd genom hela boken går korruptionen i det egyptiska samhället. Det finns ingen som inte går att köpa och har du inte pengar eller inflytande är vägar till ett bra jobb eller utbildning stängd för dig. Lagen är kanske till för alla, men mest för de rika som kan köpa sig ett antal polismän att slåss för sin sak.

Vi träffar den fattiga flickan som strävar uppåt i världen genom att använda sin kropp och skönhet, den unge studenten som blir muslimsk fundamentalist, en homosexuell tidningsredaktör som raggar partners bland de värnpliktiga, mannens om syr skjortor så bra att han hamnar i New York Times och många, många flera.

När jag väl bemästrat de främmande egyptiska namnen och vem som var vem insåg jag att detta var en bok att älska. Den förmedlar så mycket mer än bara invånarna i ett hus utan också egyptisk kultur, sedvänjor och vardagsliv. Andra författare har gjort sina försök att berätta historien om invånarna i ett hus, bl a Alexander McCall Smith, men Alaa al-Aswany slår honom med ett par hästlängder.

4 kommentarer:

Böcker, böcker, böcker sa...

Jag har också svårt för en massa utländska namn...ibland skriver jag anteckningar för att hänga med :)

Boktokig sa...

Låter som en bok för mig!

Anna sa...

Jag tyckte den var riktigt bra, läste den på enm semster till Egypten och den ger sammerligen en annan bild är semstergettot...

Anna sa...

Ursäkta stavningen - vad hände här?