tisdag 21 juni 2011

Nicole Krauss - Kärlekens historia

Nyligen hade jag turen att vinna ett exemplar av boken ”Kärlekens historia” av Nicole Krauss när enbokcirkelföralla hade utlottning. Det passade mig perfekt eftersom den ändå stod på min läslista och att den bara råkar vara månadens bloggcirkelbok hos enbokcirkelföralla gör ju att det alltid finns andra läsare att dela sina tankar med. Kika in här för att läsa vad andra tycker.

Detta var mitt första möte med Nicole Krauss som också har skrivit Man utan minne och Det stora huset och som är så kritikerrosad av media och oss bokbloggare. I bokens centrum står inte någon av de mänskliga figurerna utan boken ”Kärlekens historia”. Den är en enda lång hyllning till kärleken till en kvinna som heter Alma, men vem har skrivit boken? Är det Litvinoff vars namn pryder bokens spanska omslag? Eller är det Leo som är en av de starka karaktärerna vi möter i boken?

En ung flicka som är uppkallad efter bokens Alma lever i New York. Almas pappa dog tidigt och hon drivs av en kärlek till honom i mycket hon gör, tycker och lever för. Almas mamma får en dag ett erbjudande om att översätta just romanen Kärlekens historia från spanska till engelska och accepterar.

Många känslor trängs i boken. Kärlek är såklart det uppenbara men också sorg och saknad, vemod och glädje. Det är en mycket tilltalande bok men lite svår att beskriva och ännu svårare att stoppa in i ett enda fack. Detta tilltalar mig mycket. Det är lite svårt att se hur de olika karaktärerna hör ihop och det klarnar inte förrän på slutet. Tyvärr blev läsningen av de sista 100 sidorna i boken lite dimmig. Jag läste dem nämligen under en lång och seg väntan på akuten häromkvällen. Jag ställer undan Kärlekens historia i bokhyllan med en känsla av att vi nog möts igen.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Kul att vinna böcker och få nya idéer och tips.

Joanna sa...

Ja, det är en bok som håller för omläsning. Jag gillade mycket, tycker den är varm och underfundig och gubben Leo är inte dum!