lördag 21 januari 2012

Kulturmiljön hemmavid del 9

En av stengärdsgårdarna ramar in en del av vår trädgård

Hägnader har sin huvudsakliga funktion i djurhållningen. Till en början hägnades odlingsmarken som skydd mot kreaturen. Efter skiftet ändrades principerna för hägnadssystemet och den enskilde djurhållaren blev ansvarig för att hans djur var instängda.
De lämningar av hägnader som finns kvar på vår fastighet är uteslutande stengärdsgårdar. De är lokaliserade runt gårdsbebyggelsen och total längd är ca 300 meter. Byggandet av stengärdsgårdarna fyllde två funktioner. Dels inhägnad och dels ett sätt att rensa den småländska marken från sitt överflöd av stenar.

5 kommentarer:

Fru E sa...

Hej! Jag samåker gärna som sagt. Tåget som är i Gbg kl 15 nånting på söndagen blir perfekt. Jag har fortfarande inte bokat eftersom jag inte vet riktigt hur jag ska göra med hemfärden. Måste vara tillbaka i V senast 14 och då är det tajt. Det finns ett tåg som kommer några minuter i men jag är orolig att det kan vara försenat och att marginalerna är för dåliga. Måste vara i Kosta kl 15. Kan du inte maila mig? Jag letar efter din mailadress men hittar den inte och det är svårt att kommunicera på communityn, tycker jag. Hör av dig!

Läst, sett & hört sa...

stengärdsgårdar är väldigt fint. finns även - och av samma skäl - många i Bleking

Anna sa...

Stenmurarna är så vackra och berättar mycket om människornas arbete, det finns många också här i Bohuslän. Hoppas att du hör av dig om det blir tid över i Gbg, det finns alltid tid för en kopp :-)

Hanneles bokparadis sa...

Vackert, kul att det finns kvar.

Ylva sa...

Jag tycker så mycket om småländska stenmurar! Det var en vacker mur ni har.