onsdag 4 januari 2012

Medeltida borgar, maktens hus i Norden - Martin Hansson

Jag var en riktig lycklig kvinna när jag fann ett par hårda paket under julgranen, den bästa typen av julklappar. En av dem var den utmärkta boken Medeltida borgar, maktens hus i Norden av Martin Hansson.
Jag har sedan tidigare författarens bok Det medeltida Småland, en härlig historisk uppslagsbok om mitt landskap genom de hundratals år som vi brukar kalla medeltiden. Jag blev inte alls överaskad över att Martin Hansson återigen lyckats skapa en fantastisk bok, denna gång om våra borgar. Det är få medeltida borgar som finns kvar i ursprungligt skick idag, de flesta återfinns som ruiner eller kanske bara som en jordhög. Han skriver sakkunnigt och vederhäftigt utan att bli torr eller tråkig.
Författaren lyckas skickligt med att levandegöra borgarna, de som en gång bodde och arbetade där eller de slag som stod kring borgarna. Eftersom Martin Hansson verkar vid Smålads museun är det naturligt att många av exemplen i boken kommer härifrån. Till min glädje upptäckte jag att det finns det flera borgar i närheten där jag bor som jag inte varit medvetna om. Resterna efter Hönshylte borg och Källarholmen kommer naturligtvis att bli givna utflyktsmål till våren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har luskat fram ännu en härlig bok. Det finns säkert en och annan borg vi kan titta på när ni kommer till oss.
/Pia

mimmimarie sa...

Pia: Ja, det ser jag fram emot. Där har vi ännu ett gemensamt intresse.