söndag 22 januari 2012

Peter Gerdehag - Kokvinnorna

Förmodligen var det fler än jag som såg TV-filmen om Kokvinnorna i mellandagarna. Kokvinnorna är gjord av Peter Gerdehag som låg bakom filmen om Hästmannen. Huvudpersonerna i filmen är två systrar Britt och Inger som börjar närma sig 80-årsåldern. De är en av de absolut sista i Sverige som fortfarande handmjölkar sina kor. Det är inte mycket som systrarna är överens om, de bråkar och strider om det mesta, men mest av allt kornas varande eller inte varande på gården.

Peter Gerdehag har följt de två systrarna i flera år på deras gård Sibbalt mellan Knäred och Mästocka i Halland och flera av bilderna i boken är helt fantastiska, även om en del är tragiska och någon t o m otäck i sin realism.

För inte så länge sedan, bara ett par generationer tillbaka i tiden var det vardagsmat för många kvinnor att mjölka två gånger om dagen, min mormor var en av dem, medan det är idag är ett utdöende hantverk. Peter Gerdehag skildrar Inger och Britts vardagsliv, deras strävan och deras uppväxt på ett realistiskt men ändå kärleksfullt sätt utan att romantisera att de håller kvar vid det gamla. Det är en bok som manar till eftertanke och ett fint komplement till filmen.

1 kommentar:

blogg_bohemen sa...

Jag tyckte mycket om filmen om Kokvinnorna, men hade ingen aning om att det fanns en bok också. Tack för tipset!